NEWS
HALF MARATON S

Poreč: vježbalište za osobe s invaliditetom i prilagođeni treninzi za djecu s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u sklopu projekta „I ja mogu trenirati“

Mendikovic Jakovcic Persuric Mikulcic
31.01.2019. 14:27; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Poreč: vježbalište za osobe s invaliditetom i prilagođeni treninzi za djecu s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u sklopu projekta „I ja mogu trenirati“

Gotovo 1, 5 milijuna kuna odobreno je krajem prošle godine porečkom Body-building klubu „Veli Jože“ za projekt „I ja mogu trenirati“. Klub se, zajedno s partnerom Gradom Porečom-Parenzo, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč, prijavio na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“,  a na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je provođenje projekta.

Dalibor Jakovčić, predsjednik BBK „Veli Jože“ rekao je kako je ovo svakako najveći projekt koji jedna sportska udruga u Poreču provodi, a i među većima je u Istri.

– Projekt će se provoditi u dvije faze. Prva podrazumijeva uređenje vježbališta na površini od 400m2 u sklopu sportsko-rekreativnog centra „Veli Jože“ i uređenje prilaza za osobe s invaliditetom. Očekujemo da će radovi početi u lipnju, a nakon toga slijedi 32 mjeseca tijekom kojih će petero stručnjaka (kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut) provoditi prilagođene treninge za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a otvorit će se i savjetovalište o zdravom načinu prehrane., rekao je Jakovčić napomenuvši kako je cilj tu djecu uključiti i u redovite aktivnosti kluba, poboljšati pristupe i podignuti razinu svijesti o važnosti fizičke aktivnosti i socijalne uključenosti kao osnove za zdravi način života.

– Treninzi će se intenzivirati u proljeće i ljeto, no plan je provoditi aktivnosti i tijekom zime – u prosjeku 2x tjedno, uz stručnu pratnju i nadzor. Organizirat će se i okrugli stol na temu „Uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti“, rekao je Jakovčić.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić pohvalio je trud kluba, ali i svih partnera na projektu.

– Poreč se trudi biti sredina koja stalno ulaže u podizanje standarada, pa samim time i u kvalitetu života svih svojih stanovnika. Iako kao Grad trenutno provodimo više od 30 projekata, od kojih su neki financijski puno izdašniji, ovaj projekt „I ja mogu trenirati“ posebno mi je prirastao srcu i vjerujem da će pomoći u krajnjem cilju – osnivanju sportske udruge osoba s invaliditetom., rekao je Peršurić. – I u ostalim projektima vodimo računa da su prilagođeni osobama s invaliditetom, a to će biti vidljivo i na uređenju plaže u Špadićima koje uskoro počinje. Osim prilagođenih ulaza za u more, tu su i posebne svlačionice, kao i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom., rekao je gradonačelnik.

Predsjednik SZGP Alfredo Mendiković rekao je da je Zajednica prepoznala benefite ovog projekta i dala mu podršku kroz infrastrukturu i prostore, u želji da se broj sportaša-rekreativaca u Poreču poveća.

– Svim ćemo se resursima i s velikim zadovoljstvom uključiti u ovaj projekt., rekla je predsjednica Društva Invalida Poreč Tihana Mikulčić objasnivši kako Društvo do sad nije imalo vlastitih kapaciteta za realizaciju jednog ovakvog projekta, iako su članovi izuzetno prisutni u aktivnostima koje promiču zdravi život.

– Posebno veseli što ćemo u blizini prostora Društva u samom centru Poreča dobiti prilagođeno vježbalište za osobe s invaliditetom. Čak smo dogovorili da i kombi Društva invalida prevozi, po potrebi, korisnike vježbališta., rekla je Mikulčić, posebno pohvalivši dio projekta koji će se baviti zdravom prehranom.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email