NEWS

Poreč u finalu izbora “Najbolji grad” portala gradonacelnik.hr

DCIM100MEDIADJI_0067.JPG
05.10.2021. 08:46; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč u finalu izbora “Najbolji grad” portala gradonacelnik.hr

Četvrtu godinu zaredom Grad Poreč-Parenzo finalist je u trima kategorijama izbora „Najbolji grad“, koji provode specijalizirani portal gradonačelnik.hr, Jutarnji list te Ipsos Puls.
Poreč je već dva puta slavio kao Najbolji grad u glavnoj kategoriji – kvaliteta života, a u ovoj je godini ponovno, uz tu kategoriju, nominiran i u kategorijama gospodarstvo te obrazovanje i demografija.

U navedenim kategorijama i ove godine će biti proglašena po tri pobjednika, u konkurencijama velikog (više od 35 tisuća stanovnika), srednjeg (od deset tisuća do 35 tisuća stanovnika) i malog, odnosno grada koji nema više od deset tisuća stanovnika, a dodjela će se održati krajem listopada.

U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteni su gradovi koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, među ostalim, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine. Poreč je u četiri godine izgradio dvije nove škole te tri vrtića, a u planu je obnova Gornjeg vrtića te je kandidiran i još jedan vrtić na EU fondove.

Za svaki pokazatelj izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno sa formulama objašnjena u Vladinoj Uredbi o indeksu razvijenosti. Prije rangiranja, sve varijable su standardizirane. Gradovi koji imaju indeks veći od 100 spadaju u iznadprosječne, dok gradovi koji imaju vrijednosti indeks manju od 100 spadaju u ispodprosječne.

Jedna od najprestižnijih kategorija izbora najboljih gradova svakako je gospodarstvo. Neki od pokazatelja gradova koji se rangiraju u ovoj kategoriji izbora su broj obrtnika na 1000 stanovnika, prosječni izvorni prihodi gradova po stanovniku i zaduženost, a od značaja je i podatak je li uveden prirez  u gradu. Napomenimo kako Poreč već godinama spada u sam vrh gradova po broju poduzetnika i obrtnika u odnosu na broj stanovnika te je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj bez prireza.

Što se tiče kategorije kvaliteta života gradovi su, među ostalim, rangirani prema pokazateljima prosječni dohodak po stanovniku, prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika, proračunskim izdvajanima za kulturu i indeksu efikasnosti gradske uprave, te je Poreč i u toj kategoriji jedan od finalista.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić komentirao je nominaciju „kao potvrdu da kontinuiranim radom i osluškivanjem potreba svojih sugrađana, možemo postati još bolje mjesto za život. Zahvaljujemo organizatorima na četvrtoj uzastopnoj nominaciji.“

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email