NEWS

Poreč među pet hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

Poreč-dron
08.05.2017. 08:01; ; Početna / Gospodarstvo / Poreč među pet hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

Jutarnji list proveo je neovisno istraživanje, u sklopu kojeg su ocjenjivani svi hrvatski gradovi, njih 128, u kojem se nastojala utvrditi ukupna kvaliteta života koju uživaju tamošnji stanovnici, a među pet najboljih svrstan je i Poreč.

Poreč, kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, nema prirez, a uz to, među prvih deset je po izdvajanjima za kulturu, obrazovanje i socijalnu zaštitu, prepoznao je Jutarnji. Osim toga, Poreč ima i najveći broj poduzetnika na tisuću stanovnika – njih 77, što dodatno potvrđuje snažan poduzetnički duh naše sredine.

Ipak, kvaliteta života prepoznaje se u mnogim faktorima koji Poreč čine kvalitetnim mjestom za život – u njemu je posao pronašla svaka šesta osoba u Istri, broj zaposlenih u proteklih pet godina porastao je za 2000, a redovno u njega ulažu brojni investitori. 

U Poreču se trenutno grade dvije osnovne škole te će njihovom izgradnjom sva djeca krenuti u jednosmjensku nastavu, nema liste čekanja za upis djeteta u dječji vrtić, Grad kontinuirano financira produženi boravak za učenike, a podupirući rad različitih sportskih, kulturnih i ostalih udruga civilnog društva obogaćuje se i podiže kvaliteta života svih građana Poreča. Pored toga, sustavno se ulaže u infrastrukturu, u potpunosti je obnovljena državna cesta D75, te izgrađena obilaznica čime su smanjene velike prometne gužve, a za čak tri puta smanjen je i broj prometnih nesreća. Dovršava se i najveći EU projekt na ovim područjima, u sklopu kojeg je izgrađeno više kanalizacijske mreže no što je izgrađeno u proteklih 40 godina.

Posljednje tri godine Poreč je u potpunosti uredio čak pet gradskih plaža, s naglaskom na Peškeru koja je postala i domaćin brojnim međunarodnim manifestacijama koje su pozicionirale Poreč kao top destinaciju na Jadranu.  

Brojna nezavisna istraživanja redovito potvrđuju da Poreč spada među najotvorenije i najtransparentnije gradske uprave u Hrvatskoj, a njegova je posebnost i u tome što je grad s najmlađim stanovništvom u Istri te grad koji i dalje ima pozitivan prirodni prirast.

 Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email