NEWS
Ljekarna

Poreč i ove godine sudjeluje u akciji „Sat za planet Zemlju“

2
23.03.2018. 09:31; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Poreč i ove godine sudjeluje u akciji „Sat za planet Zemlju“

U subotu, 24. ožujka 2018. gašenjem javne rasvjete na gradskoj rivi i Poreč će se po treći put pridružiti globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planet Zemlju“, koju organizira vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. S početkom u 20:30 sati, porečka će gradska riva na potezu od gradske uprave do hotela Palazzo utonuti u mrak kako bi se upozorilo na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca.

Akcija „Sat za planet Zemlju“ počela je još 2007. godine, kad je 2,2 milijuna stanovnika i 2000 korporacija gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu poslalo poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, „Sat za planet Zemlju“ upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća svjetska volonterska akcija, sa stalnim porastom broja sudionika.

Ove godine akciji se odazvalo dosad najviše gradova u Hrvatskoj – njih 74, koji će zajedno s više od 7000 gradova u 187 zemalja ugasiti javnu rasvjetu na znamenitostima poput zagrebačke katedrale, dubrovačkih zidina, pulske arene, splitske Dioklecijanove palače. To su tek su neke od znamenitosti koje su pridružene rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se zamračili na jedan sat. 

Ovom prilikom pozivaju se i sugrađani da gašenjem električnih uređaja i rasvjete u svojim domovima daju svoj doprinos ovoj akciji.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email