Poreč i Istra u znaku oktanskog spektakla

cro-1877
30.09.2016. 00:07; ; Početna / Sport i rekreacija / Poreč i Istra u znaku oktanskog spektakla

Ceremonijalnim startom s porečkog Trga Slobode počelo je 43. izdanje Croatia rallyja, našeg najstarijeg automobilističkog natjecanja. Po mnogim ocjenama, riječ je o jednom od najkvalitetnijih natjecanja u ovom dijelu Europe.

Ovogodišnje izdanje na startu je okupilo 53 posade iz sedam zemalja. Tako su uz brojne hrvatske posade ovdje i predstavnici iz Mađarske, Slovačke, Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke. Itinerer ovogodišnjeg Croatia rallyja sastoji se od 12 brzinskih ispita, ukupne dužine 185 kilometara. Vozačka iskušenja na rasporedu su u petak, kada se voze brzinski ispiti Mugeba i Žbandaj, dok su u subotu na rasporedu brzinski ispiti Boljun, Cerovlje, Butoniga i Buzet.

Prvi je s rampe startao Juraj Šebalj sa suvozačicom Majom Sabol, a slijedio je direktni konkurent za prvenstvo Hrvatske, Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom. Posebnu će zanimljivost upravo imati njihova borba za naslov prvaka Hrvatske. Naime, Šebalj ima prednost od 11 bodova na poretku te bi mu pobjeda u Istri donijela titulu.
Posebna atrakcija za gledatelje svakako su i automobili R5 klase, od kojih je svaki vrijedan oko milijun i pol kuna. Ukupna duljina rallyja je 477 kilometara, uz neobavezni shakedown od 4.5km. Četvrtu godinu uzastopno Croatia rally održava se u Istri. Sjedište rallyja, servisni prostor, start i cilj smješteni su u samom središtu Poreča. Ovogodišnje izdanje Croatia rallyja boduje se za Europski rally trofej, FIA prvenstvo Centralno europske zone te Prvenstvo Hrvatske i Slovenije.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email