NEWS
VALFRESCO sredina

Poreč domaćin Generalnoj skupštini „La Rotta dei Fenici – Rute Feničana” Vijeća Europe

plakat
17.10.2022. 14:20; ; Početna / Kultura / Poreč domaćin Generalnoj skupštini „La Rotta dei Fenici – Rute Feničana” Vijeća Europe

Generalna skupština petnaestog dijaloga Euro-mediteranske „La Rotta dei Fenici – Rute Feničana“, jedne od ruta Vijeća Europe, održat će se u Poreču od 20. do 22. listopada pod nazivom „Ruta, ali ne samo jedna“.

Podsjetimo, Poreč je kao prvi hrvatski grad pristupio „Ruti Feničana“ 2020. godine, a potom se pridružio i istarski Novigrad. „Ruta Feničana“, pravac je u kulturi Vijeća Europe od 2003. godine i promiče mediteransku kulturu i interkulturalni dijalog u mediteranskim regijama i zemljama (trenutno 11 zemalja, od kojih 8 europskih i 3 neeuropske), o njihovoj povijesnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, te krajoliku i ambijentu. Ovim se putem također, promoviraju održive, odgovorne, kreativne, kulturne i turističke aktivnosti u zajednici, između ostalog, i jačanjem lokalnog identiteta. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o „Ruti Feničana“ po uzoru na „Put svile“.

Generalna skupština održat će se u prostoru Istarske sabornice, dok će članovi „Rute Feničana“ tijekom svog boravka u Poreču posjetiti i Turističko-ugostiteljsku školu Anton Štifanić, Centar za posjetitelje La Mula de Parenzo, otvoriti izložbu članova Rute u Pučkom otvorenom učilištu te održati radionice na temu centara za posjetitelje, upravljanja Rutom Feničana, te održati dodjelu nagrada za 2022. godinu – Iter Vitis.

Kako napominju iz organizacije, cilj ovog susreta je pravovremeno dobivanje relevantnih informacija vezano za europske fondove usmjerene na kulturnu baštinu i turizam, lakše pronalaženje projektnih partnera, razmjena iskustava i kvalitetna priprema projektnih prijedloga zahvaljujući iskustvu s već provedenih projekta, sudjelovanje u europskim kampanjama i projektima, upoznavanje sa primjerima dobre prakse, dobivanje konkretnih informacija vezano uz dostupne financijske mehanizme na razini EU, te promoviranje projekata kroz niz komunikacijskih kanala udruženja.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna