NEWS
valfresco

Poreč dobio sedam automatskih vanjskih defibrilatora

IMG_6640
27.11.2015. 19:23; Učitavanja: 466; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč dobio sedam automatskih vanjskih defibrilatora

Automatski vanjski defibrilatori, koji primjenom električnog šoka ispravljaju abnormalan srčani ritam nastao prilikom prestanka rada srca i time omogućavaju spašavanje nečijeg života, postavljeni su na sedam lokacija u Poreču i na Poreštini, objavili su danas, 27.studenog 2015. na konferenciji za novinare predstavnici partnera na projektu.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo i koordinatorica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Ćuš, Igor Ostojić iz Gradskog društva Crveni Križ te Dean Krizmanić iz Lagune Poreč i Nives Martić iz Valamar Riviere. Uz njih, u projekt je uključena i Turistička zajednica Grada Poreča i Zdravi grad Poreč, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije, čijem će se sloganu „I tvoje ruke život spasiti mogu“ , kao i stvaranju mape AVD-a u Istri pridružiti i Grad Poreč-Parenzo.

– Partneri u navedenom projektu odlučili su se na postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora jer svi zajedno žele biti siguran grad i destinacija, prvenstveno za naše građane, ali i za naše turiste, rekla je zamjenica gradonačelnika, napomenuvši kako je povezivanje dionika na razini grada inicirao Grad Poreč-Parenzo, dok je Valamar Riviera prva nabavila i postavila tri automatska vanjska defibrilatora, i to u kampu Lanterna, te hotelima Tamaris i Diamant.
Dodatna tri AVD-a postavljena su u gradu – Turistička zajednica Grada Poreča nabavila je jedan za Trg slobode, Gradsko društvo Crvenog križa Poreč onaj ispred prostorija Crvenog križa, dok je Grad postavio uređaj na gradsku rivu. U projekt će se uključiti i Laguna Poreč, koja će u prvom krugu postaviti AVD na recepciji kampa Zelena Laguna, dok Valamar Riviera planira dodatne uređaje postaviti na otoku Sv. Nikola u Valamar Isabella Island Resortu, kod hotela Pical te u kampu Solaris.

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč pratit će funkcionalnost uređaja, a redovno će biti održavane i besplatne edukacije građana, kako bi se što više podigla svijest o postojanju automatskih vanjskih defibrilatora, čija upotreba povećava vjerojatnost preživljavanja prilikom zastoja rada srca za 50%.

– Postavljeni defibrilatori funkcioniraju na hrvatskom jeziku, te cijelo vrijeme navode korisnika kako ga upotrijebiti. Kad se ormarić u kojem se automatski vanjski defibrilator otvori, on alarmira hitnu službu te se stišava nakon što stupite u kontakt sa službenikom hitne pomoći, objasnio je Igor Ostojić iz GDCK Poreč napomenuvši kako će edukacije polaziti svi zainteresirani građani, a pogotovo oni koji žive ili rade u blizini uređaja.
Početkom idućeg tjedna planirano je stavljanje u funkciju svih automatskih defibrilatora u gradu, uz koje će na gradskim stranicama, te stranicama Zdravog grada Poreč i Gradskog društva Crveni križ Poreč biti objavljene i upute za upotrebu, ali i informacije o edukacijama za sve zainteresirane. Vrijednost jednog automatskog vanjskog defibrilatora s ormarićem je 24.000 kuna, a Grad Poreč-Parenzo će zajedno s partnerima nastaviti nabavu uređaja, ukoliko se za to ukaže potreba.

RC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S