NEWS
LUTRIJA T

Poreč dobio novi sadržaj – prvi adrenalinski bike park na hrvatskoj obali

pumptack Poreč1
23.06.2022. 23:35; ; Početna / Slider / Poreč dobio novi sadržaj – prvi adrenalinski bike park na hrvatskoj obali

Poreč je od danas bogatiji za još jedan sadržaj – adrenalinski bike park – popularno zvani pump track, otvoren na Gradskom kupalištu na lokaciji nekadašnjeg beach bara Colonia Iulia Parentium. Radi se o prvom takvom adrenalinskom parku na hrvatskoj obali, nakon što su ranije parkovi realizirani u Dugoj Resi, Svetoj Nedelji, Virovitici, Kutini i Velikoj Gorici. Park je i službeno otvoren za korisnike nakon današnje prigodne svečanosti na kojoj su se okupljenima obratili Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, investitora zahvata, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, te Hrvoje Šepić, iz tvrtke Adria Bike koja je je poligon izgradila u suradnji s partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE, specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona.

Kako je napomenuo Velenik, ovom su investicijom željeli obogatiti ponudu za male i velike rekreativce, kao i polaznike Ljetnog kampa. Adrenalinski park, koji podrazumijeva pump track i skills poligone, namijenjen je za bicikle, romobile, skejteve i role, te će njime pješačko-rekreativna zona Gradsko kupalište zaokružiti bogatu ponudu različitih sadržaja, te međusobnu povezanost plaže, teretane na otvorenom, pump tracka i novouređenog dječjeg parka.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako je Poreč grad s puno epiteta, ali i istaknuo kako je osobno jako ponosan na činjenicu da je grad za mlade i grad sporta.

Zato se svake godine trudimo, u suradnji s mladima i klubovima uređivati nove sadržaje – igrališta, poligone, teretane na otvorenom i slično. Ulaganje u javne sadržaje ulaganje je u sve generacije, a to je nešto što će nam uvijek biti prioritet. Ove nam je godine na red došao pump track, i to prvi na hrvatskoj obali. Ovih nekoliko dana, dok je trajalo uređenje hortikulture, pump track je već bio u punom pogonu, zato vjerujem da će ispuniti svoju svrhu i biti mjesto okupljanja, ali i treninga za sve zaljubljenike u biciklizam, zaključio je Peršurić i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta: od TZ-a, gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav, Biciklističkog kluba Poreč i izvođača radova.

Hrvoje Šepić, predstavnik izvođača rekao je kako je ovo definitivno pump track na najljepšoj poziciji i prvi na ovoj strani Jadrana koji se proteže na 902 metra kvadratna i namijenjen svim generacijama i kojeg će zasigurno jednako voljeti turisti i domaći.

Inače, pump track staza je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik staze omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Pump track staze pogodne su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično. Na stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Savršen je za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu. Umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, korisnici se na pump tracku stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini ovakvu stazu atraktivnom i drugačijom od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

A kako to stvarno izgleda na terenu pokazali su profesionalni biciklisti koji su pred okupljenima izveli neke od probnih vožnji i akrobacija.

Inače, Gradsko kupalište odabrano je kao lokacija zbog velike frekvencije biciklista upravo tim pravcem, a i studija razvoja biciklizma je bike park predvidjela upravo ondje, sukladno važećim urbanističkim planovima i uz odobrenje Mjesnog odbora Anke Butorac. Pritom se planira nastaviti ulaganje u bike-infrastrukturu u sklopu Studije razvoja klasterskih ulaganja i to: brendiranje staze Mirna – Limski kanal, postavljanje nove signalizacije, tisak novih bike karata, promotivne akcije sigurnosti biciklista na cesti te druga infrastrukturna ulaganja.

Svi su radovi na pump tracku izvedeni u roku od mjesec dana, uključujući i popratnu opremu, klupe, koševe za smeće, stalke za bicikle, rasvjetu i navodnjavanje. Pump track je ukomponiran u okoliš, te se prilikom uređenja nisu rušila stabla, već su posađena i nova, a za sve korisnike na ulazu se nalazi tabela sa pravilima ponašanja i uputama o korištenju. 

Print Friendly, PDF & Email