NEWS

U subotu i nedjelju na Trgu slobode 3. festival češnjaka

prodaja u reštama
13.08.2022. 15:50; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U subotu i nedjelju na Trgu slobode 3. festival češnjaka

Puno rešti domaćeg istarskog češnjaka, razni gastro proizvodi , košarice s čašnjakom, sve je to dočekalo brojne posjetitelje domaće i turiste danas 13.08.2022. na Trgu slobode u Poreču, gdje se ovoga vikenda održava 3. Festival istarskog češnjaka. Devet OPG-ova iz Istre koji proizvode istarski crveni, rozi, pa čak i ljubičasti češnjak izlažu na sajmu – OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša iz Boruta, OPG MonteIstra iz Sv. Jurja kod Grožnjana, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Paolo Sirotić iz Pazina i OPG Sara Šimonović iz Vižinade).

Na štandovima su izložili svoj češnjak, vezan u rešte, te odmah izazvali veliko zanimanje prolaznika. Bilo je tu dosta namjernika koji su došli po svoju zalihu češnjaka, pogotovo jer je istarski češnjak pogodan i za dulje čuvanje, ali turista koji su također došli obaviti špežu. Prodavali su se i razni drugi proizvodi od česna, a posjetitelji imali prilike doznati sve iz prve ruke o uzgoju češnjaka, skladištenju, pripremi, te pletenju rešti. Savjete o uzgoju češnjaka davao je bivši župan i europarlamentarac Ivan Jakovčić, jedan od začetnika promocije istarskog češnjaka i vlasnik OPG-a za proizvodnju češnjaka.

Odmah na otvaranju festivala proizvođačima su uručene IQ oznake za kvalitetu istarskog češnjaka. Dobili su ih sedam proizvođača, – OPG Pamić Nefat iz Pazina za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak, OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski rozi i crveni češnjak, OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni, OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni, OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni i OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni i rozi češnjak.

-Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije, te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ, postavljeni prije gotovo 20 godina. Razvoj i proširenje sustava i dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta na najbolji se mogući način približava konačnom cilju definiranom pri izradi oznake IQ, a to je pozicionirati oznaku IQ kao snažan brend koji istovremeno obuhvaća i štiti sve posebnosti, vrijednosti i specifičnosti Istarske regije, a kako bi u percepciji potrošača Istra i oznaka IQ bile svojevrsne istoznačnice, rekao je Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre prilikom dodjele IQ oznaka proizvođačima. Certifikate za oznake predstavnicima OPG-ova uručila je Tamara Kiršić, pomoćnica direktora IDA-e (Istarske razvojne agencije), a na dodjeli bili su prisutni još i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, koji je istaknuo kako sada treba raditi na proizvodnji sadnog materijala za istarski češnjak, kako bi se proizvodnja mogla povećati.

Okupljenima se obratio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji im je dobrodošlicu zaželio na otvaranju Festivala i dodjeli IQ oznaka.

-U Poreču se puno toga događa, ali ova manifestacija nam je posebno prirasla srcu. Drago mi je što se Festival drugu godinu održava u našem gradu i da je prepoznat od naših sugrađana i brojnih gostiju koji ovdje borave. Od prve godine smo podržali festival, a tako ćemo i dalje, uvijek nam je zadovoljstvo promovirati naše domaće, autohtone proizvode, rekao je Peršurić i zahvalio se organizatorima Udruzi proizvođača istarskog češnjaka i predsjedniku Dariju Antoncu na organizaciji.

Organizator Festivala je Udruga proizvođača istarskog češnjaka uz potporu Grada Poreča-Parenzo, Grada Buja-Buie, Istarske županije i Istarske razvojne agencije IDA. Festival se na Trgu slobode u Poreču održava i sutra u nedjelju, (14.08.) od 10 do večernjih sati.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email