NEWS

Poreč će uskoro dobiti javni gradski prijevoz – električni minibus uskoro na porečkim ulicama

Tomičić, Peršurić, Poropat, dogradonačelnik Elio Štifanić
13.08.2021. 18:05; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Poreč će uskoro dobiti javni gradski prijevoz – električni minibus uskoro na porečkim ulicama

Poreč će uskoro dobiti javni gradski prijevoz, te će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će odmah po uvođenju takav prijevoz obavljati potpuno električnim autobusom dobivenim zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Prijevoz će biti aktivan za nekih mjesec dana, objavljeno je na današnjem javnom potpisivanju ugovora o koncesiji koji su potpisali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić i Vedran Tomičić, član uprave tvrtke Arriva Hrvatska.

Gradonačelnik je istaknuo kako je riječ o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika plus vozač, te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je Poreč stiglo u sklopu EU projekta SUTRA putem kojeg su odobrena bespovratna sredstva za nabavu mini autobus na električni pogon. EU projekt akronima SUTRA (SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) jedan je u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju je provedbu Grad postao vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine, te povezivanja obale s unutrašnjosti.

– Drago je što smo blizu realizacije još jednog EU projekta. Njime ćemo, kroz pilot-projekt, napokon realizirati ono što naši sugrađani žele – a to je sustav javnog prijevoza koji će povezati grad s prigradskim naseljima. U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na kandidiranje za proširenje te javne usluge, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši da se nadaju, kada projekt zaživi, nabaviti još takvih električnih autobusa. Naime, kako je dodao, Poreč je grad veličine gdje nije moguće da zaživi klasični gradski prijevoz zbog isplativosti, ali se zato išlo na ovu varijantu sa visokom stopom sufinanciranja. Zaključio je kako svi koji rade sa EU fondovima znaju da je to dugotrajan posao, ali Poreč je to uspio ostvariti i dobiti će ovaj pilot projekt javnog prijevoza.

Pročelnik za komunalne djelatnosti Marino Poropat istaknuo je da je bus opremljen dvostrukim staklima, sustavima grijanja i hlađenja, ima pogon putem rezervne baterije, te fotonaponskim modulima koji imaju za cilj dopunjavanje i osiguravanje što dužeg perioda neovisnog rada istih.

Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom, a ima i mogućnost prijevoz bicikala budući da ima ugrađene nosače za bicikle.

Koncesiju za obavljanje prijevoza putnika dobilo je trgovačko društvo Autotrans d.d. iz Cresa, kao jedini ponuditelj koji se javio na javni natječaj, a trajanje koncesije je pet godina.

Tomičić je istaknuo kako su koncesijom obuhvaćene linije komunalnog linijskog prijevoza putnika

Linija 1: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Portun – Antonci – Kosinožići – Vežnaveri – Nova Vas – Mihatovići – Kukci – Vranići – Vrh Špadići, – Špadići – cesta NC-PO180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Novo naselje jug – Autobusni kolodvor Poreč

Linija 2: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Vodopija istok – Červar Porat – Stancija Vodopija zapad – Veli Maj – Mali Maj – NC-PO -180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Autobusni kolodvor Poreč.

Cijena dnevne karte koja vrijedi za obje linije iznosit će 10 kuna, a mjesečna karta bit će 100 kuna. Bus će prometovati u zimskom periodu od 6.00 do 20.15 sati, te u ljetnom od 06.do 23.15 sata.

O točnom početku prometovanja javnost će biti pravovremeno obaviještena putem medija, kao i o točnom redu vožnje.

povezani članak 19.2.2020.

Grad Poreč kroz EU projekt “SUTRA” nabavlja mini autobus na električni pogon

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email