NEWS
Best of Poreč

Grad Poreč kroz EU projekt “SUTRA” nabavlja mini autobus na električni pogon

87394741_2792173567528451_7152380493676150784_o
19.02.2020. 12:49; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Grad Poreč kroz EU projekt “SUTRA” nabavlja mini autobus na električni pogon

Borbu protiv klimatskih promjena, implementacijom mjera za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, Grad Poreč je započeo još 2013. godine. Kao drugi grad po veličini u Istarskoj županiji te kao grad pozitivnog prirodnog prirasta, iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, koji u mnogim područjima osigurava nadstandarde svojim građanima, kao grad u koji se ljudi doseljavaju, u proteklom je šestogodišnjem razdoblju uspio ostvariti smanjenje od gotovo 4 % sveukupnih emisija CO2. Osim toga, izradom i usvajanjem strateških dokumenata, usklađenih s energetskom politikom EU-a, zacrtao je nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja kojima u periodu do 2030. godine emisije CO2 planira smanjiti za 40 %.

Jedan u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike je i EU projekt akronima SUTRA kroz čiju će provedbu Grad Poreč-Parenzo postati vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine.

Projekt je usmjeren razvoju inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika kojim bi se u urbanim središtima smanjila prometna zagušenja, poboljšala kvaliteta zraka i lokalno smanjile emisije CO2. U ovom projektu EU-a, čiji je nositelj Grad Caorle, sudjeluje šest talijanskih i četiri hrvatska partnera, među kojima i Grad Poreč-Parenzo, koji će tijekom 30 mjeseci provoditi aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Glavni rezultati projekta uključuju nove, ekološke usluge javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i grada Caorle te jedan zajednički, prekogranični priručnik za integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima.

U otvorenom postupku javne nabave, provedenom tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. godine, za isporučitelja vozila odabrana je tvrtka AUTO MARKET BUS d.o.o. iz Zagreba koja je ponudila vozilo zahtijevanih tehničkih karakteristika po cijeni od 1.182.000,00 HRK + PDV. Rok isporuke vozila je šest mjeseci od sklapanja ugovora o nabavi.

Riječ je o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika + vozač te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 – 140 kilometara, u ovisnosti o uvjetima vožnje. Vozilo je opremljeno dvostrukim staklima, sustavima grijanja i hlađenja, pogonjenima putem rezervne baterije te fotonaponskim modulima koji imaju za cilj dopunjavanje i osiguravanje što dužeg perioda neovisnog rada istih. Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom.

Projekt SUTRA provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020. Sredstva namijenjena Gradu Poreč-Parenzo iznose 242.000,00 EUR. Kao i svi troškovi u okviru projekta, tako će i trošak nabave mini autobusa na električni pogon biti sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nabava i početak prometovanja mini autobusa na električni pogon predstavljaju pilot aktivnost na području Grada Poreč-Parenzo u cilju prikupljanja kvalitativnih i kvantitativnih podataka koji će poslužiti kao temelj za daljnji razvoj usluge ”zelenog” javnog gradskog prijevoza. Paralelno s nabavom vozila, provode se i aktivnosti planiranja i uspostave modela upravljanja te će, o datumu početka prometovanja i točnoj relaciji na kojoj će vozilo prometovati, javnost biti pravovremeno obaviještena.

Grad Poreč, V.V.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani