NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

POREČ: ODGOVORI NA VIJEĆNIČKA PITANJA

04.04.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / POREČ: ODGOVORI NA VIJEĆNIČKA PITANJA
554Trg1.jpg

 POREČ – Prilikom izrade prostornog plana za Finidu vjerojatno će biti, osim škole, bazena i sportske dvorane, predviđen prostor za nove jaslice i dječji vrtić, ali to nije ohrabrujući odgovor na pitanje vijećnice SDP-a Snježane Mekote kako će Grad riješiti problem nedovoljnog kapaciteta postojećeg vrtića i jaslica. Ona naime kaže da su liste tako dugačke da djeca prerastu vrtićku dob dok dođu na red. Uz to, nju je zanimalo je li Grad odustao od prava prvokupa prilikom prodaje zgrada u povijesnoj jezgri, na što je gradonačelnik Edi Štifanić rekao da će se Grad knjižiti gdje god to bude moguće, a načelnik uprave Damir Sloković napomenuo je da se upravo radi na popisivanju svih objekata unutar jezgre koji su pod zaštitom i za koje bi Grad mogao biti zainteresiran.

Gotova reorganizacija gradske uprave

Vijećnica Mekota također je upozorila da je hotel u Novom Naselju dobio novu građevinsku dozvolu, da je Grad uskratio suglasnost za prvu, pobijenu dozvolu, pa želi znati hoće li gradske službe intervenirati prije nego što dozvola postane konačna. Obećan joj je pisani odgovor. Vijećnika Nezavisne liste Rajke Lesić Mudrić Jusufa Šehanovića zanimalo je koliko je u gradskoj službi zaposlenih, koja im je stručna sprema i ispunjavaju li zakonom propisane uvjete za potpisivanje rješenja. Gradonačelnik je odgovorio da reorganizaciju gradske uprave treba odobriti vijeće prije nego što krene provedba, uključujući i pojedinačne plaće. Na ovu temu nadovezala se i vijećnica Anđelka Rakovac s Nezavisne liste Poreč plus/Parenzo piu´ sugestijom da pročelnici odjela budu imenovani na četiri godine, jer bi to, po njenom mišljenju, spriječilo da svaka nova vlast umjesto da smijeni pročelnike, reorganizira upravu. Šehanovića brine da je izrada detaljnog plana uređenja Instituta za poljoprivredu i turizam, i škole, povjerena upravo Institutu, što bi mogao biti primjer sukoba interesa, ali je pročelnik Hrvatin odgovorio da plan donosi vijeće, a ne Institut. Vijećnica Rakovac negodovala je i zbog toga što se udio iz gradskog proračuna za sufinanciranje rekonstrukcije ceste Špadići – Kukci bez odobrenja vijećnika bitno povećao, premda je bilo dogovoreno da će sudjelovati i država. »Ne ukazuje li to na nesposobnost stranke na vlasti da iz državnog proračuna dobije novac za sufinanciranje velikih projekata«, pitala je Rakovac, na što je gradonačelnik rekao da ministri samo obećavaju, a na kraju ne daju ništa.

Sarkastičan gradonačelnikov odgovor

»Novac iz državne blagajne ipak na kraju netko dobije, iako Poreč samo mora financirati cestu. Pitam se nismo li mogli kreditirati ŽUC, prije nego sav teret svalimo na porezne obveznike Poreča«, zanimalo je Rakovac. Gradonačelnik je odgovorio: »Siguran sam da, kad Poreč plus dođe na vlast, da ćete sve ceste i škole izgraditi državnim novcem«, što je vijećnica Rakovac ocijenila neprimjerenim reagiranjem. Predsjednik vijeća Eđidio Kodan pokušao je ugasiti političko iskrenje tvrdeći da se slaže da bi država trebala dati više te da Grad na neki način i kreditira ŽUC preuzimanjem daleko većeg udjela u financiranju ceste Kukci – Špadići nego što je osnovnim ugovorom bilo predviđeno. Međutim, ni Kodan nije mogao ne politizirati, pa je temu zaključio tvrdnjom da će glasovima na izborima biti nagrađen tko god može donijeti novac iz drugih izvora za gradske investicije. Koliko je novca u lanjski proračun došlo od spomeničke rente, kako će on i kada biti potrošen, kada će biti uređene ostale ulice u starom gradu te kako će se ove sezone riješiti dostava i parkiranje u starom gradu zanimalo je nezavisnog vijećnika s liste Rajke Lesić Mudrić Marka Gudeljevića. Svih 781.613 kuna, koliko je lani stiglo od spomeničke rente, već je potrošeno i to na uređenje Trga slobode i treće faze infrastrukture povijesne jezgre, rekla je pročelnica Sandra Mušković. Što se obnove starog grada tiče, počelo je istraživanje Marafora, koje bi trebalo biti podloga za projektiranje uređenja, a za uređenje prometa osnovana je nedavno nova komisija, koja se još nijednom nije sastala, a prije prijedloga za ovosezonski režim prometa mora analizirati prošlogodišnje, rekao je gradonačelnik.

Kada ste zadnji put hodali starim gradom?

Vijećnicu IDS-a Sandru Čakić Kuhar zanimalo je što će se poduzeti radi sprječavanja maloljetničke delikvencije, odnosno razvijanja maloljetničkih bandi. »Zanima me što je konkretno policija poduzela u tom slučaju, jer ako se ne reagira, to znači da sistem tolerira takvo ponašanje. Takve delikvente treba primjereno kazniti i preodgajati, a postojeći oblici prevencije rizičnog ponašanja očito ne dopiru do svih mladih i to je naš zajednički problem s kojim bi se trebale baviti različite službe u sklopu svojih ovlasti«, rekla je Čakić Kuhar. Umjesto odgovora predsjednik vijeća rekao je da je gradonačelnik razgovarao i o tom problemu s predstavnicima policije. Nezavisni vijećnik s liste Josipa Marasa Graziano Musizza upozorio je na stanje u starom gradu, za koje je rekao da nikada nije bilo lošije. »Kada ste, kolege, zadnji put hodali starim gradom? Ja to činim skoro svaki dan, a kada vodim strance neugodno mi je zbog toga kako izgledaju ostaci rimskih hramova, nekadašnja vila Adriatic, ljetna pozornica, rasklimane nove ploče na Decumanusu, derutne fasade. Povijesna jezgra je naša osobna karta. A Trg slobode pokriven je trulim kamenom i sada ga krpaju. Netko mora i o tome voditi računa«, rekao je Musizza. Gradonačelnik se složio da je stari grad u lošem stanju, ali je najavio vjerojatni skori početak obnove hotela Riviera, a vanjski dio zgrade Adriatica trebao bi biti uređen prije Duhova. Prije Uskrsa bit popravljene rasklimane ploče novog popločenja u povijesnoj jezgri, a za fasade u starom gradu trebalo bi puno novca. »Dogovorili smo da se načini elaborat, na temelju kojeg bismo radili program financiranja za pretpristupne europske fondove«, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email