NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Blackout u Istri, kvar opet u Plominu

04.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Blackout u Istri, kvar opet u Plominu

Jučer u 16.08 sati zbog kvara na 110-kilovoltnom dalekovodu u Plominu bez električne energije ostao je čitav istarski poluotok. Iako se opskrba strujom u pojedinim gradovima u Istri ubrzo normalizirala, u Puli je nastao opći prometni kolaps pa je na pojedinim raskrižjima zbog iskopčanih semafora promet regulirala policija. Prodavaonice koje rade s električnim blagajnama nisu uopće mogle poslovati te se na njihovim vratima ubrzo pojavio natpis »Ne radimo, nema struje«.

Slične situacije događale su se širom Poluotoka. Hrvatski radio Pula zbog nestanka struje nije emitirao program 20-ak minuta. Električna se energija postupno vraćala u opskrbni sustav da ne bi nastalo ponovno iskapčanje. Najprije se vratila u Buzetu i Bujama, petnaestak minuta kasnije i u Pazinu, a u Puli se opskrba električnom energijom normalizirala oko 16.45 sati.

Podsjetimo, kvar na istom dalekovodu u Plominu dogodio se i prošle godine u lipnju. Tada je također čitav Poluotok ostao bez struje, a razlog je navodno bio udar groma koji je izazvao kratki spoj između dvije faze, što je aktiviralo sigurnosni prekidač koji je iskopčao struju.

Službenu potvrdu da je riječ o kvaru na 110-kilovoltnom dalekovodu u Plominu, ali bez podrobnijih informacija o njegovom uzroku, jučer smo dobili od županijskog Centra za obavješćivanje. Zanimljivo je da smo najprije probali dobiti informaciju od službe HEP-a u Rijeci koja je nadležna za Plomin, međutim bezuspješno. Glas s druge strane uputio nas je na centralu HEP-a u Zagrebu, a ovi pak na još jedan broj telefona, i to onaj HEP-ovog distribucijskog sustava. Ondje se javila gospođa na porti koja nam je uljudno rekla da isti broj nazovemo danas, dakle tek sljedeći dan, od 7 do 15 sati jer je to radno vrijeme za kojeg možemo od nadležnih dobiti informaciju o nestanku električne energije!

Dakle, iako je čitava Istra ostala bez struje, podrobnije informacije o tome mogu se dobiti jedino u Zagrebu, i to tek drugi dan budući da je kvar nastao izvan njihovog uredovnog vremena!

Naknadno je očito netko u Zagrebu ipak odlučio javnosti pružiti informaciju pa je kasno poslije podne Hina emitirala priopćenje glasnogovornika HEP-a Radomira Milišića da je uzrok kvara grom koji je udario u 110-kilovoltno postrojenje u Termoelektrani Plomin.

s. Peršić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email