NEWS

" Poreč grad i spomenici " – 2. izdanje nakon 50 godina

23.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / " Poreč grad i spomenici " – 2. izdanje nakon 50 godina
718030.jpg

Knjigu su predstavili direktor Instituta dr. Milan Pelc, urednica knjige Snješka Knežević dr Ivan Matejčić i književnik Tonko Maroević. Promociji ove svojevrsne monografije Poreča nazočili su dogradonačelnica Grada Poreča Nadija Štifanić Dobrilović, porečko-pulski Biskup Ivan Milovan, Elena Uljančić Vekić, Danilo Sredanović, Damir Hrvatin, Jugo Jakovčić, te mnogi povjesničari, povjesničari umjetnosti, građani i novinari.
Direktorica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić Vekić je rekla da je ova knjiga mnogima bila vrelo podataka o povijesti Poreča, a ona je posebno ponosna što je dok je ona nastajala Milan Prelog koristio knjižnicu porečkog muzeja. Naglašavajući aktualnost ove knjige i danas, nakon 50 godina istaknula je da su upravo ovih dana, zahvaljujući jednom crtežu grba identificirali palaču jedne plemićke obitelji u Poreču.
Dogradonačelnica Poreča, Nadija Štifanić Dobrilović, muzejska pedagogica, pozdravljajući uzvanike i priređivače ove knjige u ime Grada je rekla: " Ova knjiga je i sama – kulturna baština".
Doktor Ivan Matejčić je rekao da je gotovo 50 godina gledao, u nizu generacija studenata fotokopije ove knjige, koja je izdana 1957. godine u Beogradu i odavna se nije mogla nigdje nabaviti. Radeći kao konzervator u Poreču knjiga mi je pomogla, ali i otežavala posao. Pred nas konzervatore postavljala je zahtijevne kriterije, no pomagala da investitorima obrazložimo kako i zašto je nešto potrebno učiniti. Knjiga je mnogima metodološki uzor i nemam riječi da izrazim veselje zbog izdanja ove knjige.
Direktor Instituta za povijest umjetnosti dr Milan Pelc je rekao da je Institut prošle godine izdao knjigu Milana Preloga o likovnoj povijesti Istre, a sada izdaju i "Poreč grad i spomenici" kao 5 knjigu Djela Milana Preloga, i to u povodu 50. obljetnice 1. izdanja i 20. obljetnice od smrti Milana Preloga. Na izdavanju Djela se radi već drugo desetljeće. U ovoj knjizi Prelog je iznio nove spoznajne modele za čitanje povijesti grada, povijesti umjetnosti. Zahvalio je urednici knjige Snješki Knežević i Ivanu Matejčiću, te Gradu Poreču na pomoći u izdavanju knjige.
Tonko Maroević, autor predgovora je prvo naglasio da mu je čast govoriti o radu Milana Preloga koji je našu znanost " debelo " zadužio . Knjiga je monument i dokument trenutka Poreča. Povjesničari umjetnosti do Preloga su se bavili kulturnim spomenicima, a za Preloga je : grad – umjetnost ( živa povijest – kulturni spomenik ). Prelog je dao povijest Istre, kroz Poreč. Prelog je polemizirao i s onim talijanskim povjesničarima umjetnosti koji su govorili o graničnom – rubnom mješanju kultura, a on je ustvrdio da je Poreč primjer magistralnog pravca razvoja europske kulture. Poreč je u opusu Milana Preloga ne samo prvo djelo, već revalorizacija svih povijesnih segmenata i koncentracija teorijskog znanja i prakse – dokumentiranja. Knjiga je jedan od znakova postojanja ove urbane cjeline – povijesno tkivo ovog grada koje je Prelog isčitao.
Dr Snješka Knežević je rekla da je ova nova knjiga rekonstrukcija povijesne knjige, a rad je započeo prije desetak godina pokojni Radovan Ivančević, urednik 2,3, 4 knjige Djela Milana Preloga. Rekonstrukcija nije bila laka, nismo imali originalnih fotografija, no ja sam otišla u Beograd i nakon 2 tjedna su nam poslali sve kopije fotografija koje su imali. Presnimavali smo i nacrte, a Ivan Matejčić je sve to pratio i nadgledao, te mu zahvaljujem na lojalnosti prema njegovom profesoru Prelogu i na svoj pomoći u pripremi izdanja. Na kraju knjige je i bibliografija. Autor, Milan Prelog na jednom mjestu kaže da je knjiga namijenjena onima koji će obnavljati Poreč, a Snješka Knežević je dodala da isti cilj ima i u budućnosti. Preporučila je da se knjiga prevede i na talijanski, zbog kolega istraživača sa druge obale Jadrana.

Za Poreštinu.info: R.V.Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email