NEWS
LUTRIJA T

Porastao maloljetnički kriminalitet

20.02.2011. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Porastao maloljetnički kriminalitet
6972011-02-20-21h11_18.jpg

Stotinjak kaznenih djela manje nego godinu dana ranije evidentirala je porečka policijska postaja tijekom 2010., što je pozitivno. Međutim, u isto je vrijeme povećan broj kaznenih djela zloupotrebe droga (evidentirano ih je 77, što je 31 više nego godinu dana ranije), ali i maloljetničkog kriminaliteta na štetu maloljetnika – čak 19 prošle godine u odnosu na pet slučajeva 2008. Žalosti podatak da je policiji prijavljeno jedno silovanje djeteta, u osam slučajeva zabilježena je povreda dužnosti uzdržavanja, šest je slučajeva tjelesnih ozljeda djece, a u tri slučaja djeca su bila žrtve nasilja u obitelji.

Ukupno 855 kaznenih djela evidentiranih u prošloj godini počinilo je 217 osoba, od kojih čak 42 maloljetne. Načelnik porečke policijske postaje Goran Terković kaže da oni najčešće potječu iz obitelji u kojima su odnosi narušeni ili su pak ovisni o drogama. Ogroman je problem to što raste broj ovisnika u Poreču i s tim povezani sekundarni kriminalitet.

Porečka policijska postaja razriješila je 35 posto evidentiranih kaznenih djela, a ostala su nerazriješena dva najkrupnija prošlogodišnja slučaja – napad na dogradonačelnika Eda Kosa i "filmska" pljačka zlatarnice u starom gradu, ali policija intenzivno traga za počiniteljima, naglasio je načelnik. Na području cijele Istre policija je uspješnija, s 50 posto razrješenja, ali obim posla u Poreču veći je od nego u nekim policijskim upravama. "Labin, Pazin, Buzet i Buje imaju zajedno kriminalitet obujma Poreča", kaže Terković.

(S. MATEJČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email