Popularne radionice keramike nastavljaju se nakon blagdana

IMG_1806 foto - Jelena Vojinovic
14.12.2021. 10:17; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Popularne radionice keramike nastavljaju se nakon blagdana

Kako je i najavljeno, jesen u Zavičajnom muzeju Poreštine ugostila je radionice keramike za početnike, na kojoj su polaznici usvojili osnovne tehnike izrade predmeta od keramike: građenje valjčićima, izrada predmeta od valjanih ploha te od grumena gline. Predmeti su ukrašavani engobama, podglazurnim bojama i glazurama, a od prosinca dodatno se podučavaju različiti načini obrade površine predmeta i postizanje različitih tekstura. 

Keramičarska radionica opremljena je i potrebnom opremom za pečenje, dekoriranje i zaštitu keramike, dok izrada muzejskih replika predstavlja dodatan oblik valorizacije u prostoru koji spaja staro i novo, a kroz radionice se istovremeno prenose tradicijske vještine građanima.

Kako napominje kustosica Zavičajnog muzeja Vltava Muk, diplomirana etnologinja i povjesničarka umjetnosti, ujedno i voditeljica radionica, do sada je kroz radionicu prošlo 24 polaznice/polaznika.

Za božićne i novogodišnje praznike predviđena je manja pauza nakon koje je u planu nastaviti s radionicama od druge polovice siječnja do travnja 2022. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email