NEWS

Popravci karoserije, kako što povoljnije i kvalitetnije

16.07.2022. 08:00; ; Početna / Lifestyle / Auto savjeti / Popravci karoserije, kako što povoljnije i kvalitetnije
Popravak-branika

piše: dr. Željko Marušić, autoportal.hr

Karoserija je najvažniji dio automobila, oštećene i zahrđale dijelove karoserije važno je odmah popraviti, a za popravke plastike angažirajte najbolje specijalizirane majstore

Popravci karoserije kod limara mnogima su pretjerani financijski izdatak pa time dodatno ugrožavaju ‘zdravlje’ karoserije, koja je najvažniji dio automobila. Sve se drugo razmjerno lako može dovesti u red, no ako je karoserija u lošem stanju, popravci su ponekad toliko skupi, da se automobil i ne isplati popravljati.

Zbog toga je važno na vrijeme otkriti i odmah popraviti sva sitna oštećenja. Uz malo dobre volje, jednostavniji limarski poslovi nisu nikakav problem. Manja udubljenja, oštećenja i zahrđale površine, gdje korozija još nije ozbiljnije načela karoseriju, lako možete popraviti s nešto jednostavna alata i pribora.. Česti je problem oštećen plastični branik, jer se to događa u svakodnevnom prometu, pri parkiranju i manevriranju. Na to su mnogi osjetljivi, jer i malo oštećenje može izazvati veliki trošak. No, to se može znatno smanjiti, ako izaberete pravog majstora

OŠTEĆENJA PLASTIKE – ako se odlomio dio spojlera ili odbojnika, treba sačuvati odlomljeni dio. Popravci branika višestruko su povoljniji nego kupnja novoga. Specijalizirani majstori koriste postupke ravnanja te “zavarivanja” i spajanja puknutih i odlomljenih dijelova, kojim se osigurava izvorna čvrstoća i postojanost branika, a nakon površinske obrade, regeneracijom i učvršćenjem plastične plohe te završnim kitanjem i brušenjem te bojanjem, branik poprima izvorno stanje. U slučaju manjih oštećenja moguća su saniranja bez bojanja kompletnog branika, čime se i popravak može napraviti razmjerno povoljno.

OŠTEĆENJA OD KAMENČIĆA – vrlo se često događa da kamenčić, odbijen od kotača automobila koji vozi ispred, ošteti boju i napravi udubinu. Na tom mjestu lim počinje odmah hrđati, te ga treba što prije zaštititi temeljnom bojom. Ako su oštećena mjesta već zahrđala, prije bojanja ih treba temeljito očistiti. U slučaju većih oštećenja, potrebno je ispraviti lim, uz pomoć čekića i podmetača. Nakon izravnavanja i čišćenja lima, treba ga pažljivo obojiti kistom ili sprejem.

TRAGOVI HRĐE – hrđanje (oksidacija) lima napreduje s vremenom i ima učinak kao rak na tijelu čovjeka. Zbog toga treba redovito pregledavati karoseriju i u početnoj fazi popravljati zahrđala mjesta. Oštećenja na blatobranima, pragovima i podnici najlakše se mogu otkriti podizanjem automobila dizalicom ili na kanalu. Prije bojanja temeljnom bojom, važno je temeljito očistiti površinu do zdravog lima. Vidljiva mjesta na karoseriji treba nakon čišćenja poravnati kitom, prebrusiti i obojiti. Nabubreni ili “procvjetali” lim ukazuje na veći stupanj zahrđalosti. Takva mjesta treba temeljito obrusiti, te čekićem utisnuti oštećene krajeve lima. Lopaticom se nanese kit, te ga se nakon sušenja prebrusi. Prije bojanja, okolni lim treba zaštititi ljepljivom trakom.

VAŽNI SAVJETI
• svakih nekoliko mjeseci temeljito pregledajte sve metalne površine, unutrašnjost blatobrana i podnicu, te odmah popravite oštećenja.
• veća oštećenja nosećih dijelova ni u kojem slučaju ne prekrivajte kitom ili plastikom. Potpuno uklonite truli dio lima i zavarite novi.
• kod kupnje rabljenog automobila birajte one s originalnom bojom, makar i lošijom. Izbjegavajte svježe obojene, jer se tako prikrivaju oštećenja
• redovito perite automobil, najmanje jednom tjedno, posebice poslije svake bure, jer prljavština i sol nagrizaju karoseriju.

Print Friendly, PDF & Email