NEWS

Ponovno se toćamo u srcu Istre! – na Zarečkom krovu 2024. –

zarecki3
09.07.2024. 10:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ponovno se toćamo u srcu Istre! – na Zarečkom krovu 2024. –

Članovi i volonteri CMA Pazin ponosno nastavljaju tradiciju održavanja jedne od dražih manifestacija lokalnog karaktera na Zarečkom krovu te pozivaju sve zainteresirane ljubitelje sporta, prirode i dobre zabave da im se i ove godine pridruže na omiljenom slapu.

Centar za mlade Alarm Pazin, udruga mladih i za mlade, osnovana je 2015. godine s ciljem okupljanja i jačanja aktivnosti mladih u gradu Pazinu usmjerenih prema boljoj kvaliteti života i provođenju slobodnog vremena. Dio je aktivnosti naslijedila od nekadašnjih pazinskih klubova, a jedna od njih bila je i organizacija vaterpolo turnira na Zarečkom krovu.

Ove se godine manifestacija održava 20. srpnja 2024. u novom ruhu pod nazivom …Na Zarečkom krovu. Riječ je o ekološkoj i volonterskoj akciji te rekreacijskom, edukativnom i zabavnom događaju na istoimenoj lokaciji kraj Pazina. Organizacijom manifestacije njeguje se započeta tradicija koja svojim bogatim programom okuplja različite skupine, potiče osjećaj pripadnosti i zajedništva, ali i odgovornosti za očuvanje prirode, čime Zarečki krov (p)ostaje prepoznatljivo mjesto za susrete, druženja i rekreaciju. Manifestacija također uključuje turnir u vaterpolu, natjecanje u skokovima s Krova te natjecanje u žabicama (u dječjoj i odrasloj kategoriji), a novost je i radionički program za djecu. Cjelodnevni događaj uključuje sportski, edukativni i zabavni program, uz završno slavlje u RocKastelu.

CMA Pazin osmu godinu zaredom održava manifestaciju ovakvog tipa i time nastavlja dvadesetogodišnju tradiciju okupljanja zajednice i ljubitelja prirode.

Za sportski program predviđen je turnir u vaterpolo, natjecanje u skokovima s Krova te natjecanje u žabicama (u dječjoj i odrasloj kategoriji).

●      Za turnir u vaterpolu svaka ekipa mora imati 5 igrača i maksimalno 3 zamjene, osmisliti originalan naziv ekipe te platiti kotizaciju u iznosu od 50 eura. Kotizacija uključuje majice za svakog igrača, marende te poneko iznenađenje. Ako bude dovoljan broj profesionalnih i amaterskih ekipa, turnir će se održati u dvije kategorije. Utakmice se igraju po 6 minuta – 2 poluvremena u trajanju od 3 minute. Pobjednike turnira očekuju i brojne nagrade.

●      Natjecanje u žabicama odvija se u dvije kategorije za djecu – punoglavci i za odrasle – žabe. Natjecatelji si sami prikupljaju kamenje. Svaki natjecatelj ima pravo na tri bacanja. Boduje se samo najbolji rezultat. U slučaju izjednačenih rezultata, uzima se u obzir bolji prosjek sva tri bacanja

●      Natjecanje u skokovima za mlade i odrasle (18+) u kojem svatko može pokazati umijeće skakanja s Krova, a pritom se ocjenjuje tehnika, elegancija ili komičnost skoka.

Za sportska natjecanja možete se prijaviti porukom na društvenim mrežama CMA Pazin (Facebook i Instagram), na e-adresu [email protected] ili na službeni broj +385 91 483 4391 (Gea). Prijave za vaterpolo turnir otvorene su do 18.7. Za natjecanje u skokovima i žabicama zainteresirani se mogu prijaviti i na info pultu na dan manifestacije.

Ove je godine uključen i radionički program za djecu s ciljem promicanja ekologije i održivosti.

●      Na radionici Grota s potoka tražit će se i prebirati kamenje s okolice potoka na koje će se naknadno intervenirati s crtežom. Oslikavanjem kamenja stvorit će se malena zbirka neobičnih primjeraka koja postaje vrsta lokacijskog suvenira. Radionica potiče kreativnost, a istovremeno stavlja fokus na prirodu i rad s prirodnim materijalima. Radionica počinje u 14 sati, a predviđeno je trajanje do 15:30. Namijenjena je za djecu od 5 do 10 godina. Radionicu vode članovi CMA Pazin. 

●      Radionica izrade fanzina za djecu uključuje stvaranje malene knjižice koja će se oblikovati pomoću crteža, kolaža, teksta i herbarija. Tema fanzina povezana je s Krvodilima (čudnovatim životinjama koje stvaraju ovogodišnji vizualni identitet manifestacije), životinjama i biljkama s potoka. Koje sve prirodne živine nalazimo na potoku, one imaginarne i stvarne i kakve sve priče pričaju biljke, kakve su to biljke? U ovom izdanju fanzina kroz imaginaciju ulazimo u preoblikovanje i stvaranje novog svijeta kroz oči djece. Izradom fanzina vizualno i tekstualno ostavljamo trag potoka, stvaranjem nekih novih endemskih vrsta životinja i biljaka. Radionica počinje u 16 sati, predviđeno trajanje radionice je 2 h, a namijenjena je za djecu od 7 do 12 godina. Radionica nastaje u suradnji s Udrugom Forma, a voditeljica radionice je Antonela Brenko.

Mjesta su ograničena, a na radionice se mogu svi prijaviti na info pultu na dan manifestacije.

Ako i niste natjecateljski tip, predlažemo da se svejedno dođete odmoriti i uživati u blagodatima pazinske oaze te nezaboravnih sportskih prizora, vodenih aktivnosti i vratolomija, koje će pratiti zabavni komentari voditelja i sudaca. Valja napomenuti da će se manifestacija održati uz maksimalnu brigu o okolišu, a poziva se sve sudionike da parkiraju na parkiralištu kraj predjela Jezerce. Parking je za sudionike i posjetitelje manifestacije besplatan.

Također, članovi udruge pozivaju građane da se odazovu na volontersku akciju uređenja lokaliteta koja će se održati 16.7. od 18 sati. Očekuje nas čišćenje, košnja i uređenje lokacije, a zainteresirani mogu sa sobom ponijeti i alat ako ga posjeduju (kosilica, grablje, škare…).

Rezervirajte 20. srpnja u svojim kalendarima i provedite ljetnu subotu u dobrom društvu i odličnoj atmosferi, pokažite nam i dokažite svoje sportske vještine, a najbolje čeka i pokoja nagrada vrijedna.

Događaj je organiziran u suradnji s Gradom Pazinom, Zajednicom sportskih udruga Grada Pazina, Društvom Naša djeca Pazin, Turističkom zajednicom Središnje Istre i uz pomoć donacija privatnih poduzetnika iz Pazina i okolice.

Sve informacije vezane za manifestaciju možete pronaći u samom događaju ili na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) te mrežnoj stranici Centra za mlade Alarm Pazin.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email