NEWS
Max 180920 S

Pokušali ga izbaciti bez plaće i dokumenata

28.08.2006. 00:00; Učitavanja: 72; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pokušali ga izbaciti bez plaće i dokumenata

Zadranin Željko Korać zaposlio se početkom mjeseca na određeno vrijeme u porečkoj poljoprivrednoj tvrtki Agrolaguni obavljajući, poput mnogih radnika koji ovamo dolaze iz svih krajeva Hrvatske, sezonske poslove u njenim vinogradima, no nije ni slutio u kakvim će okolnostima nakon svega dva tjedna doći do raskida ugovora s poslodavcem.

– Već sam dulje vrijeme bez posla te sam potaknut prilogom u emisiji »Plodovi zemlje«, u kojem je rečeno da Agrolaguna treba radnike u polju, odlučio doći nešto zaraditi. Ovog četvrtka dobio sam izvanredni otkaz jer nisam ispunjavao normu. To me nije previše pogodilo jer sam ionako nezadovoljan odnosom neposredno nadređenih prema radnicima namjeravao potražiti drugi posao. Šef Dario (čije prezime nismo uspjeli doznati, op. a.) obećao mi je da ću sutradan dobiti natrag dokumente – radnu knjižicu, poreznu karticu i odjavu zdravstvenog osiguranja te obračun plaće i oko 1.500 kuna koje sam u tih 15 dana zaradio, ispričao nam je jučer Korać.

Činilo se da će sve proći mirno, no sutradan mu se nitko iz firme nije javio, dok su se navečer u »Kiwiju« u Lanterni, gdje je smješteno 40-ak Agrolaguninih sezonaca, pojavila dvojica muškaraca s namjerom da ga izbace. Korać veli da je jedan od njih (imenom Mario i ponovo nepoznatog prezimena) zaposlenik Agrolagune, dok drugi, »snagator«, radi u »Kiwiju«.

– Taj mi je krupni čovjek prišao, počeo psovati i gurati me. Bilo nas je pet ili šest za stolom, svi su se uplašili, ostavili večeru i pobjegli van. Nazvao sam policiju koja je stigla za sat i pol. Vlasnica objekta nije bila prisutna kad se incident dogodio, a policajcima je rekla da njen namještenik ne bi nikoga napao. Htjeli su me izbaciti na ulicu bez dokumenata i plaće. Kamo da odem, spavati na klupu u park? Novca nemam, jer sam došao bez ičega računajući na tih 1.500 kuna, rekao je vidno potreseni Korać. Na kraju mu je gazdarica dopustila da ostane do ponedjeljka dok se situacija ne raščisti.

– Diplomirao sam agronomiju i dugo godina radio kao rukovoditelj izvoza u mesnoj industriji. U ratu sam izgubio posao i stan, a kad negdje tražim namještenje, kažu mi da sam star. Samo želim ostvariti svoja prava, dobiti dokumente i plaću i čim prije otići odavde, veli naš sugovornik dodajući da Uprava Agrolagune vjerojatno nema pojma kako se prema radnicima odnose niže rangirani šefovi.

U policiji potvrđuju da su izašli na teren u Lanterni, ali nisu utvrdili nikakve elemente prekršaja(?!). Direktora Agrolagune Bruna Legovića »zaskočili« smo pak na službenom putu. O slučaju nije ništa znao, a priča ga je i samog pomalo iznenadila te je provjerio o čemu je riječ.

– Gospodin je prestao raditi u četvrtak, složio se s otkazom jer je i sam rekao da će tražiti drugi posao. Priznali smo mu i petak te će biti uredno isplaćen, o tome nema nikakve dvojbe. U petak ga je u firmi čekala akontacija od 500 kuna i svi dokumenti, ali on nije došao. Svakome zaposlenom isplatimo akontaciju kako bi imao za put kući, a ostatak dobivaju 13. idućeg mjeseca, kad se redovito isplaćuju plaće. S »Kiwijem« imamo ugovor o smještaju radnika, a njega smo odjavili u petak budući da više nije radio. O tome što je gazdarica poduzimala zbilja ne znam ništa niti Agrolaguna ima veze s tim. I, kod nas nema nikakvog Marija, kazao je Legović.

Ostaje nejasno gdje je točno nastao nesporazum te zašto Koraća nitko nije obavijestio o tome gdje su mu papiri. Tada bi, veli, otišao mirno po njih i cijele ove priče ne bi bilo.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email