NEWS

Oglašavanje koje zadovoljava formu

28.08.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Oglašavanje koje zadovoljava formu

Početkom srpnja u »Narodnim novinama«, na oglasnoj ploči Grada i u jednom besplatnom dnevnom listu Grad Poreč je oglasio popunjavanje tri radna mjesta u komunalnom odjelu. Tražili su dva viša upravna referenta za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, odnosno za promet i ostale komunalne poslove, te referenta za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Za prva dva radna mjesta traži se viša stručna sprema, za treće srednja, a uvjeti su i dvije godine radnog staža te položen stručni ispit.

Mjesec dana kasnije na jednak je način oglašen natječaj za radno mjesto glasnogovornika, odnosno »stručnog suradnika za odnose s javnošću i protokol« s visokom stručnom spremom politološke ili druge struke, znanjem talijanskog i engleskog jezika, dvije godine iskustva, stručnim ispitom…, te stručnog suradnika za europske integracije i pretpristupne fondove, visoke stručne spreme ekonomskog smjera.

Iz anonimnog, ali dobro obaviještenog izvora saznajemo da su u komunalnom odjelu spomenuta radna mjesta bila popunjena prije dovršetka natječaja, a službeno, od gradonačelnika Edija Štifanića, da je jedan od pretendenata na posao u komunalnom odjelu bio Zoran Hatman, koji je do sada radio na određeno vrijeme. Gradonačelnik kaže da su na druga dva radna mjesta primljene nove osobe – Jadranko Baranašić, koji je prije radio u Istrakopu, i Ivan Škarica, koji je do sada radio u odjelu razvoja Riviera holdinga. Štifanić se više ne sjeća koliko je molbi stiglo na taj natječaj, ali na posao glasnogovornika pretendira osam kandidata, a za suradnika za europske integracije stiglo je čak 14 molbi. Odluka, navodno, još nije donesena.

Pitali smo gradonačelnika je li istina da oglasi za ova radna mjesta nisu, kao često ranije, objavljeni u »Glasu Istre« zato što novine pišu protiv IDS-a, kako nam je sugerirao jedan član stranke.

– To nema nikakve veze. Oglas smo objavili u besplatnom dnevniku jer smo izračunali da je 27 posto jeftiniji i to je jedini razlog zašto nismo objavili u »Glasu Istre«, kaže Štifanić.

Očito će gradska uprava i ubuduće posezati za jednostavnom računicom i oglase objavljivati po nižoj cijeni u besplatnom dnevniku. Ne može se nego opravdati domaćinski odnos gradske uprave u odabiru jeftinijeg oglašivača, ali budimo realni – gradski proračun je u ovom slučaju na ta dva oglasa uštedio koju stotinu kuna. S druge strane, novine u kojima su objavljena dva oglasa iz ove priče sigurno ne dođu do jednakog broja čitatelja kao »Glas Istre«, pogotovo ne izvan urbanih sredina.

»Glas Istre« ovim potezom gradonačelnika zasigurno nije bitno financijski oštećen, ali dio pretendenata na posao u gradskoj upravi (onih do kojih besplatni list ne dolazi) sigurno jest. Naravno, pod uvjetom da je natječaj stvarno raspisan da bi se na njega javilo što više kandidata a da bi za rad u gradskoj upravi bili izabrani najbolji, jer u tome je suština javnosti natječaja. No, ako je temeljem jednog od njih primljena osoba koja već radi u upravi, a od druge dvojice jedan je bivši kolega u firmi u kojoj je radio gradonačelnik, dok se u kuloarima priča da će posao glasnogovornice dobiti jedna novinarka – onda vjerojatno nije niti važno koliko je ljudi pročitalo natječaj.

Uostalom, gradonačelnik Štifanić obećao je smanjenje broja zaposlenih u gradskoj administraciji, ali jednako kao i njegov prethodnik radi suprotno. Jest da su sva ta radna mjesta predviđena novom sistematizacijom, ali je činjenica da niti po staroj tri od tih pet nisu bila popunjena.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email