NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Pod vodstvom domaćica Slatke Istre naučite raditi tradicijske slastice

291738299_1924942561028394_8323298642642167972_n
07.07.2022. 10:48; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pod vodstvom domaćica Slatke Istre naučite raditi tradicijske slastice

Očuvanje tradicije od iznimne je važnosti na području Općine Vižinada-Visinada, pa nematerijalnu baštinu koju smo dobili u ostavštinu od prethodnih generacija čuvamo kao najveće blago, s ciljem da ona i dalje živi te da se prenosi i na sve buduće generacije. Tu svakako spada i izrada tradicijskih kolača te dugogodišnja i nadaleko poznata manifestacija Slatka Istra kojom Vižinada već više od 20 godina obilježava najslađi dan u godini, uz izložbu slastica spravljenih po starinskim recepturama.

No želja nam je da se i prije Slatke Istre što više ljudi aktivno uključi u ovaj oblik očuvanja tradicije, pa je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije, odlučila tijekom srpnja i početkom kolovoza ove godine svake srijede od 18 do 20 sati organizirati radionice tradicionalnih istarskih slastica u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi. Radionice će voditi iskusne i nagrađivane domaćice koje već godinama sudjeluju na Slatkoj Istri, a ovo je prilika svim sudionicima da iz prve ruke vide i nauče kako su slastice spravljali naši stari te i sami postanu majstori izrade istarskih kolača po tradicionalnim recepturama. Ujedno, cilj ovog projekta je i promocija Centra za posjetitelje Maraston, kao i njegova valorizacija.

Radionice kreću 13. srpnja s izradom bucolaja, nastavljaju se 20. srpnja s kroštulama, potom 27. srpnja s cukerančićima, a cijelu ovu slatku, edukativnu priču zaokružit će radionica izrade paština 03. kolovoza.

Učešće za dolazak na radionicu je 150 kuna po osobi, a kolače koje naprave sudionici nose sa sobom kući. Broj polaznika po jednoj radionici je ograničen na maksimalno deset ljudi, pa se za sudjelovanje obavezno potrebno unaprijed prijaviti na mail [email protected] ili na broj telefona +385 52 446-110.

I naravno, još jednom koristimo priliku da najavimo 24. po redu Slatku Istru koja će se održati 14. kolovoza te vas pozivamo da nam se pridružite pokraj Battisteline šterne na velikoj izložbi tradicijskih istarskih kolača uz bogat zabavni program.

Print Friendly, PDF & Email