NEWS

Počinju radovi na preuređenju ribarnice u porečkoj gradskoj tržnici

Ribarnica
17.02.2022. 10:54; ; Početna / Gospodarstvo / Počinju radovi na preuređenju ribarnice u porečkoj gradskoj tržnici

Prošli su tjedan potpisani Ugovori za izvođenje radova i građevinski nadzor zahvaljujući kojem će Ribarnica na Gradskoj tržnici Poreč konačno dobiti novo ruho. Nakon što je projekt “Preuređenje ribarnice Poreč k.č. 407 K.O Poreč” prijavljen u okviru FLAG natječaja u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, natječaj za  Mjeru 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabavu vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, službeno je i prihvaćen od strane FLAG-a “Istarski švoj” te odobren od strane Ministarstva poljoprivrede.

Objekt površine 124 m² u upotrebi je još od 1986. godine, a otvoren je tijekom cijele godine. Bilježi čak desetak zakupaca prodajnih mjesta na bazi mjesečnih i godišnjih ugovora. Značaj ribarnice na ovom području od iznimne je važnosti, a projektom će se izvesti radovi zamjene vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, električnih instalacija i rasvjete, ugradnje novog sustava klimatizacije i ventilacije, zamjene bravarije te zamjene svih podnih i zidnih obloga. Nadalje, ugradnjom adekvatnih materijala energetski će se obnoviti i cjelokupna fasada, stolarija i krov. Uslijedit će i reorganizacija unutrašnjosti prostora te opremanje novim uređajima poput ledomata, komora za skladištenje, komora za smrznuti asortiman, rashladnih uređaja, spremnika, sterilizatora i slično. Bitno je istaknuti i da se sva oprema i površine ribarnice  prilagođavaju HACCP sustavu.

Zahvaljujući natječaju, projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, projektu je dodijeljena potpora najviše vrijednosti u iznosu od 1.658.935,96 kn. Doprinos EU sredstava je 85% te iznosi 1.410.095,57 kuna a RH 248.840,39 kuna. Udio javne potpore i bespovratnih sredstava iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova.

Ovim je projektom ključno stvoriti dodanu vrijednost objektu, ali i brend koji će privući nove prodavače, otvoriti nova radna mjesta, povećati plasman ribe kao i poticati veću konzumaciju ribe. Cilj je i privući domaće i strane potrošače, a sve zajedno ujedno bi trebalo doprinijeti razvoju ribarske infrastrukture i razvoju kulture potrošnje ribe u Gradu Poreču – Parenzo.

Radovi započinju danas, 17.02.2022 g., a rok izvođenja  je 100 dana. Ugovoreni izvođač radova je tvrtka Đusto d.o.o. Poreč dok će nadzor provoditi tvrtka Istra Inženjering d.o.o. Poreč.

 

Usluga Poreč

Print Friendly, PDF & Email