NEWS

Početkom prosinca biti će dovršen građevinski dio obnove Memorijalne kuće Joakima Rakovca u Rakovcima

2
26.10.2023. 19:35; ; Početna / Kultura / Početkom prosinca biti će dovršen građevinski dio obnove Memorijalne kuće Joakima Rakovca u Rakovcima

Obnova Memorijalne kuće Joakima Rakovca u Rakovcima napreduje po planu, te će građevinski dio biti dovršen do početka prosinca, rečeno je danas na koordinaciji na gradilištu na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić i Gaetano Benčić iz Muzeja, te ispred izvođača radova Istradrvo Siniša Vernik.

Po završetku građevinskih radova, pristupit će se dizajnu i realizaciji stalnog postava Memorijalne kuće Joakima Rakovca, kroz koji će biti predstavljen osobni život narodnog heroja, te narodnooslobodilačka borba stanovnika Poreštine.

Otvorenje se očekuje u ljeto iduće godine, nakon čega će ova kuća postati punkt na karti ekskurzija svih škola Istarske županije u kojoj će se na najsuvremeniji mogući način predstaviti ova jako važna temu za Poreštinu, u originalnom izgledu rodne kuće.

Podsjetimo, rodna kuća narodnog heroja Joakima Rakovca 1975. godine otvorena je za javnost, a godinu dana kasnije dobila je svojstvo spomenika kulture, te njome danas upravlja Zavičajni muzej Poreštine. Predstavlja spomenik povijesti porečkoga kraja i ljudi, koja se ovom obnovom želi sačuvati, zaštititi i predstaviti novim generacijama. Dodatno je zanimljiva jer se radi o arhitekturi istarskog ruralnog područja, skupa s tradicijskim predmetima i ambijentom.

Građevinski radovi se izvode na podovima i zidovima, uređuje se međukatna konstrukcija, prozori i pročelja, a radovi se izvode i u susjednom dvorištu, gdje se uređuje pristup Rakovčevoj rodnoj kući. Nad radovima se vrši stalni stručni i konzervatorski nadzor, a u potpunosti ih financira Grad Poreč-Parenzo.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email