NEWS
valfresco

Plenkovićeva vlada uništit će buduće umirovljenike – prijavite se na minimalac i sami štedite za penziju

lalinea-jedro
Pomogni si sam i svi će ti pomoći :)
28.06.2018. 12:09; Učitavanja: 380; Početna / Gospodarstvo / Plenkovićeva vlada uništit će buduće umirovljenike – prijavite se na minimalac i sami štedite za penziju

(Marko Repecki, index.hr) NAKON što je vlada najavila mirovinsku reformu, kojom će zapravo ukinuti drugi stup, postalo je jasno da je za sve koji to mogu, najbolje da se prijave na minimalac, a za mirovinu štede u čarapi ili na bilo koji drugi način koji nema veze s onim što se u Hrvatskoj zove “mirovinski sustav”.

Iako sadašnji drugi mirovinski stup ne funkcionira i služi jedino bankama, koje na njemu ni za što, odnosno za upravljanje koje se svodi na posuđivanje državi, ubiru ogroman novac.

Vlada nudi veće državne mirovine, jedino ne znamo tko će ih platiti

No umjesto da Plenković i ekipa reformiraju taj drugi stup, promijene regulativu koja se odnosi na strukturu ulaganja i omoguće veću konkurenciju, a time i građanima veći izbor mirovinskih fondova, oni su se odlučili na suprotno – svima koji to žele omogućit će se da svoj novac presele u prvi stup, u solidarni sustav, uz obećanje da će im to u budućnosti donijeti veće mirovine.

“Cjelovita mirovinska reforma ima za cilj osigurati dugoročnu održivost sustava, ali isto tako povećanje i adekvatnost mirovina; ono što želimo napraviti je da osobama damo izbor da se nakon umirovljenja vrate u prvi stup i ostvare dodatak od 27 posto”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i dodao: “Time se cilja cjelovito riješiti dodatak od 27 posto, ali za one koji u sljedećih deset, 15, 20 godina nisu dovoljno kapitalizirali štednju u drugom mirovinskom da ostvare veće mirovine.”

Solidarni sustav mirovinske štednje ugrožen je zbog nepovoljnog odnosa radnika i umirovljenika. Ako na jednog radnika koji uplaćuje doprinos dolazi jedan umirovljenik koji prima mirovinu, jasno je da te mirovine ne mogu biti velike. Ako uzmemo u obzir da se demografska situacija pogoršava i da će Hrvatska za 20 ili 30 godina imati značajno manji broj stanovnika nego sada, jasno je da će i današnji radnici, a budući umirovljenici, imati znatno lošije mirovine nego što imaju današnji umirovljenici.

Samo 15 posto umirovljenika ima puni staž

No Plenkovićevu vladu za probleme budućih umirovljenika, koji će odlaziti u mirovinu za nekoliko desetljeća, očito nije briga. To tada više neće biti njihov problem, a kratkoročno će si osigurati milijarde za “kupovinu” glasova.

Iako se postojeći umirovljenici bore za veće mirovine koje su “pošteno zaradili”, brojke otkrivaju da samo 15,50 posto umirovljenika koji su mirovine dobili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju – tu nisu uračunate braniteljske mirovine – ima puni staž od 40 i više godina. No sadašnji radnici, po svemu sudeći, odreći će se svojih budućih mirovina kako bi poboljšali standard sadašnjih umirovljenika pa će se sustav međugeneracijske solidarnosti pretvoriti u međugeneracijski sukob.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Print Friendly, PDF & Email