NEWS

PLAVE ZASTAVE PODIGNUTE NA DVADESET PLAŽA

06.06.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / PLAVE ZASTAVE PODIGNUTE NA DVADESET PLAŽA
516Plava-zastava-gradsko-06.jpg

 POREČ – Tijekom jučerašnjeg jutra, na Svjetski dan zaštite okoliša, na dvadeset ovdašnjih plaža podignute su Plave zastave – devet na plažama turističkih naselja Plave lagune, osam na onima Riviere te tri na gradskim. – Poreč je i dalje prijestolnica Plavih zastava i turizma, ne morate se plašiti da će vas netko s tog mjesta izgurati.

Grad i njegove plaže svake su godine sve ljepši i uređeniji, vidi se da ste tom poslu prionuli vrlo ozbiljno, rekao je na prigodnoj svečanosti na Gradskom kupalištu dr. Ante Kutle, predsjednik Pokreta prijatelja prirode »Lijepa naša«.

Bila je to prilika da izvijesti prisutne – predstavnike ovdašnjeg turističkog gospodarstva i lokalne samouprave, da su se nakon višegodišnjeg pružanja otpora u projekt uključile i Sjedinjene Američke Države na čijim će se plažama od sljedeće godine također vijoriti Plave zastave. Kako je naglasio, Plava je zastava postala svjetski program koji bi turističko gospodarstvo moglo puno bolje iskoristiti u promidžbenim materijalima i akcijama.

Gradu Poreču je za pet uzastopnih godina dobivanja Plavih zastava dodijeljena brončana plaketa, koju je Kutle uz čestitke predao dogradonačelniku Denisu Žužiću. On je, zahvalivši u ime lokalne uprave i samouprave, rekao da je zaštita okoliša ušla u sve gradske dokumente postavši stalna obveza vlasti, ali i svih građana. Žužić je izrazio zadovoljstvo velikim brojem Plavih zastava na porečkoj rivijeri te još više činjenicom da se za sve obnavlja status.

Istaknuvši da i ovdašnje srednje škole imaju svoju ekološku Zelenu zastavu, izrazio je želju za razvijanjem ekološke svijesti i skladnog suživota s okolišem već od vrtićke dobi. Svečanost na Gradskom kupalištu mihom je popratila Klaudia Žigante Kovačić, a dečki iz službe spašavanja izveli su pokaznu vježbu spašavanja utopljenika koju je komentirao Mario Paljar.

Tijekom prošle godine, kako je rekao, na tri gradske plaže – Gradskom kupalištu i plažama Donji Špadići i Materada, spasioci su imali 115 intervencija, od kojih 32 teže. Osim na te tri plaže, svečano je bilo i u uvali Brulo, gdje su, uz prigodni program djece ovdašnjeg vrtića i srednje škole, simbolično označili dizanje osam Plavih zastava na plažama uz turističke objekte Riviera holdinga.

Osim na Brulu, zastave su ponovno dignute na plažama kampova Turist u Vrsaru, Istra u Funtani, Solaris i Lanternacamp, otoku Sveti Nikola, plaži hotela Pical te turističkog naselja Lanterna.

Tvrtka Plava laguna jučer je podigla devet Plavih zastava na plažama hotela Parentium, Laguna Galijot, Laguna Materada, Delfin, Lotosi, apartmanskog naselja Laguna Bellevue, te kampova Ulika, Zelena laguna i Bijela uvala.

Print Friendly, PDF & Email