NEWS

Plava Laguna i Grad Poreč uređuju dječji senzorni park u Osnovnoj školi Poreč

djecje igralist
22.09.2022. 10:30; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Plava Laguna i Grad Poreč uređuju dječji senzorni park u Osnovnoj školi Poreč

Plava Laguna i Grad Poreč uredit će senzorni park u sklopu Osnovne škole Poreč. Senzorni park nalazit će se u zatvorenom dijelu dvorišta Osnovne škole Poreč, a služiti će prije svega kako bi svojim oblikom, materijalima i spravama zadovoljio potrebe osoba sa senzornim poteškoćama, ali i pomogao kvalitetnijem razvoju motorike i senzornih osjetila najmlađih. Senzorni park biti će uređen s adekvatnim spravama za igru za sve uzraste koje će potaknuti djecu na kretanje, razvijanje pažnje i stjecanje novih iskustava.

Senzorni park će u dogovoru sa osnovnom školom biti i na raspolaganju dječjim vrtićima uz stručno vođene igre i aktivnosti.

Nakon suradnje na OŠ Finida gdje smo informatičkom opremom opremili učionice te pomogli u prenamijeni vrtića Veli Maj, i ove smo godine dogovorili s Gradom projekt kako bi se uvjeti najmlađih Porečana poboljšali. Ovoga puta je riječ o senzornom parku kako bi se za djecu s posebnim potrebama, ali i svu drugu djecu osigurala još bolja inkluzija, omogućilo kvalitetnije provođenje vremena na školskom dvorištu, ali i omogućio razvoj senzorne motorike koja je izrazito važna za pravilan razvoj.

Raduje me i činjenica da će senzorni park koristiti i djeca iz gradskih vrtića koja će dolaziti na igranje i učenje te kako će i šira zajednica na taj način imati korist od ovog projekta. Plava Laguna za to je izdvojila ovoga puta nešto više od 100 tisuća kuna te smo otvoreni i dalje za suradnju na ovakvim projektima. Kao dio zajednice, naša je želja da budemo okrenuti posebno generacijama koje dolaze kako bi i naš grad i naša kompanija imali bolju budućnost“, naglasio je predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas.

Senzorni park je pomno osmišljen prostor u dvorištu škole čija je svrha omogućiti našim učenicima doživljaj prirode svim osjetilima. To posebno koristi učenicima s teškoćama senzorne integracije. Osnovni cilj senzornog parka je poticanje osjetila – posebno vida, sluha, njuha i opipa, a sve kroz različite materijale, teksture, boje i mirise.

“Jako nam je drago da idemo u realizaciju ovog projekta, i od srca zahvaljujemo našem partneru Plavoj Laguni. I ovime pokazujemo kako je Poreč sredina koja sluša i brine o potrebama svih svojih sugrađana. Ovo je još jedan nadstandard kojim želimo omogućiti svim skupinama naših najmlađih još kvalitetnije uvjete za odrastanje.“ naglasio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Tako će tu biti multifunkcionalni sistem za poticanje različitih načina kretanja, balansiranja, vježbanja spretnosti te pravilnog i brzog reagiranja. U senzornom parku smjestiti će se i tzv. igra školica od gumenog granulata odnosno reciklirane gume. Mališani će moći vježbati osjetila i na senzo-taktilnoj stazi s kamenim oblutcima, umjetnom travom, lijevanom gumom i drvenim polukružno zaobljenim palisadama u funkciji gazišta, istraživanja dodira, sjedenja, istraživanja, spoznaje i imenovanja materijala, perceptivnog zahvaćanja i pravilnog reagiranja. Na posljetku kao dio senzornog parka biti će i vrtuljak sjedalica – satelit, prilagođen i za mališane s poteškoćama u kretanju kako bi se i njima omogućila što bolja inkluzija.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email