NEWS
Best of Poreč

Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije, lažno deklariranih kao domaće! Prskane su fungicidom koji je kod nas odavno zabranjen

jabuke1
11.04.2021. 15:16; ; Početna / Novosti / Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije, lažno deklariranih kao domaće! Prskane su fungicidom koji je kod nas odavno zabranjen

Proizvođači jabuka ovih dana muku muče s hladnoćom i mrazom koji nemilosrdno uništava tek rascvjetale pupove.

‘Još veći problem od ove elementarne nepogode na koju nikako ne mogu utjecati domaćim voćarima stvara nekontrolirani uvoz jabuka, sumnjive kvalitete, koje se prodaju po trgovinama i tržnicama’, piše Slobodna Dalmacija.

Suočeni s takvim dampinškim uvozom koji uništava domaću proizvodnju brojni voćari odustaju od proizvodnje jabuka. Voćnjaci se rapidno smanjuju pa će Hrvati, ako se ovako nastavi, jesti isključivo uvozne jabuke, koje su zaista niže cijene ali i kvalitete, tretirane ko zna s čime. Svjedoci smo da se prodaju uvozne jabuke iz Srbije ili Makedonije deklarirane kao hrvatska proizvodnja, koje su čak tretirane nekim zaštitnim sredstvima koja su već sedam godina zabranjena u Europskoj uniji. Riječ je o fungicidu s aktivnom tvari karbendazimom koji predstavlja veliku opasnost zbog negativnih učinaka na metabolizam hormona kod ljudi.

‘Već po samom izgledu tih jabuka i načinu pakiranja utvrdilo smo da to nije iz naše proizvodnje, premda je istaknuta deklaracija da je iz Hrvatske, što je po zakonu kažnjivo’, pojašnjava Ledinski, koji naglašava da su takve jabuke trebale odmah biti povučene iz proizvodnje i uništene.

Voćari tako traže strože kontrole uvoza svih vrsta voća te kazne u slučaju kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, poglavito ako se uvezeno voće deklarirao kao da je proizvedeno u hrvatskim voćnjacima, koji sustavno propadaju.

Prošle godine je hrvatska proizvodnja jabuka bila smanjena, ubrano je oko 55 tisuća tona dok se ove godine zbog niskih temperatura očekuje još i manji urod s hrvatskih plantaža.

Domaći voćari smatraju da bi država trebala donijeti takve zakone koji bi velikim trgovačkim lancima propisali da na svojim policama moraju imati minimalno 50 posto voća i povrća proizvedenog na hrvatskim plantažama. Dok se to ne dogodi domaća proizvodnja će rapidno padati. O tome svjedoče i podaci Državnog zavoda za statistiku koji unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima jabuka smanjile. Tako je 2008. godine pod jabukama bilo 6404 hektara, za razliku od 2019. godine kada smo pali na samo 4946 hektara.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani