NEWS

Pazin se pobrinuo da i ove godine obilježi svoj najveći blagdan Rim ili Porcijunkulu uz brojna sporstka događanja i misno slavlje

Pressica RIM
30.07.2020. 09:08; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pazin se pobrinuo da i ove godine obilježi svoj najveći blagdan Rim ili Porcijunkulu uz brojna sporstka događanja i misno slavlje

Dana, 29. rujna. 2020. godine održana je konferencija za medije na kojoj je u velikoj vijećnici Grada Pazina predstavljen program obilježavanja tradicionalnog blagdana Rim.

Pazinci kao svoj najveći blagdan, slave Rim ili Porcijunkulu. Obilježavanje potječe iz privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz raznih krajeva svijeta.

Ove će godine, središnje misno slavlje na Rim predvodit dubrovački biskup Mate Uzinić, a održati će se u nedjelju, 2. kolovoza, u 19:00 sati u vrtu Franjevačkog samostana (ukoliko vremenske prilike to dopuste).

Iako se blagdan s vremenom pretvorio u najveću pazinsku godišnju feštu, koja se protegne do kasno u noć uz nastupe poznatih glazbenih imena, ove će godine, zbog propisanih epidemioloških mjera i brige za sve građane slavlje u tom obliku izostati.

No,  Grad  Pazin  se  u  suradnji  sa  Udruženjem  obrtnika,  Turističkom  zajednicom  središnje  Istre  i Zajednicom sportskih udruga pobrinuo da se i ove godine obilježi Rim.

Grad Pazin raspisao je javni poziv za dodjelu potpora ugostiteljima Grada Pazina koji su na sebe preuzeli organizaciju  eventa  na  način  da  ugostitelji  samostalno  organiziraju  vlastite  programe  uz  financijsku potporu Grada Pazina.

Na javni poziv javili su se ugostitelji caffe bar ”Barbiere”, caffe bar ”Epulon”, grill ”Je suis Inka” i caffe bar ”Sax” koji će na terasama svojih ugostiteljskih objekata za vrijeme redovnog radnog vremena organizirati prigodni program.

Tako ćete na terasi caffe bara ”Barbiere” moći uživati u nastupu DJ-a Sochic i Ivana Sugara u pratnji na saksofonu i njihovoj glazbi s primjesama nu-jazza, soula, downtempa, nu-fanka i afro housa začinjena sa prepoznatljivim tonovima saksofona. Na terasi caffe bara Epulon moći ćete se zabaviti uz DJ Šurki-a, u ”Je suis Inka” opustiti se u lounge događaju glazbenog okupljanja te na terasi caffe bara ”Sax” zapjevati uz live svirku akustičnog dua Dva kralja.

Navedeni programi održati će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera stoga molimo sve građane da se pridržavaju propisanih mjera i uputa.

Sportski program povodom Rima, kao i svake godine neće izostati. Isti je već započeo proteklog vikenda, 26. srpnja, natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak na barama u Cero U seniorskoj konkurenciji natjecalo se je 13 parova, a najbolji su bili Kristijan Stolnik i Nino Grudić, iz ekipe’Buje-Fužine’, drugu poziciju zauzeli su tata i sin iz ekipe ‘Jazavci’ iz Buzeta Nelfi Blažević i Klemen Blažević dok su treće mjesto osvojili mješoviti par iz ŠRU Bajer iz Fužina Stjepan Šimunić i Ivanka Šimunić. U kadetskoj konkurenciji natjecali su se pojedinačno i prvo mjesto osvojio je Endi Husić, drugo mjesto Emil Luka Ladrović, a treći bio je domaći predstavnik Tino Paćelat. Važno je napomenuti da se sva riba na takmičenju vraća natrag u vodu čime se mladi od malih nogu uče o čuvanju i brizi za prirodu.

Ostali dio sportskoga programa održat će se u dolazećem vikendu.

Humanitarni malonogometni turnir 8. Memorijal Igor ”Iggy” Stranić, održat će se u periodu od četvrtka 30. srpnja do subote 1. kolovoza s početkom u 18:00 sati na malonogometnom igralištu iza Osnovne škole . Na turniru sudjeluje 16 ekipa iz Istarske i Primorsko-goranske županije, a igra se po futsal pravilima 4+1. Detaljan raspored možete pronaći na Facebook stranici MNK Pazin futsal. Sve prikupljeno ide u humanitarne svrhe udruzi ”Hoću-mogu”.

Boćarski klub Pazin 1. kolovoza, organizira Boćarski turnir ”Rim 2020.” na kojem će sudjelovati 12 parova sa područja Pazina, sve počinje u 9:00 sati sa odigravanjem utakmica po skupinama, dok je finale predviđeno za 19:00 sati. Sve utakmice će se odigrati u boćarskom centru Aleksandar Anzur u Pazinu.

Košarkaški  klub  Pazin  organizira  ”Ulične  košarke  RIM  2020”.  Natjecanje  će  se  održati  u  subotu,  1. kolovoza 2020. na vanjskom košarkaškom igralištu iza Osnovne škole u Pazinu s početkom u 18:00 sati. Nastupit će 40-ak igrača iz Istre i Primorsko-goranske županije, od dječaka do veterana.

Centar za mlade Alarm organizira Vaterpolo turnir ”Zarečki krov 2020.” Prijave ekipa otvorene su do petka 14. kolovoza, a početak natjecanja predviđen je za subotu 15. kolovoza od 12:00 sati. Prije završnice vaterpolskog turnira, od 17:00 sati na rasporedu su dva već tradicionalna natjecanja, skakanja u vodi i u žabicama. Za sve osiguran je ručak i majica, dok će se najbolji osvojiti i bogate nagrade. Ovim putem pozivam svih da poprate bogati sportski program.

Udruga “Sindikat umirovljenika Hrvatske” Pazin uz podršku Grada Pazina i Turističke zajednice središnje Istre povodom najveće gradske proslave “Rim” poklanja: Interpretacijsku šetnju kroz Pazin – Ni ga ča je Pazin. Na interaktivan i originalni način posjetitelji će imati priliku saznati brojne i zanimljive priče grada, kao i pregršt nekadašnjih običaja koji su se prenosili iz generacije u generaciju, što je to čime se ovaj grad ponosi, koje tajne skriva i koliko je inspirirao pojedince koji su ga posjetili. Stoga pozivamo svih da ovu subotu, 01.08.2020  u  19:00 dođu  na  maštovito  predstavljanje  grada.  Šetnja,  koja  poput  vremeplova, evocira događaje iz prošlosti, započinje ispred Spomen doma, a vodit će je interpretacijska vodičkinja Mirjana Monas na pazinskom dijalektu.

Limena glazba Pazin ima namjeru po prvi puta od izbijanja korona pandemije izvesti javni nastup. Nastup je će se održati 1. kolovoza 2020. godine od 10:00 do 11:00 sati na Trgu slobode u Pazinu. Na repertoaru će biti uobičajene kompozicije popularne glazbe prilagođene izvedbi za puhačke orkestre.

U Muzeju Grada Pazina trenutno je aktivna izložba Elvisa Bertona ”Clean Up After Your Dog” koju posjetitelji mogu razgledati u radno vrijeme muzeja, od utorka do nedjelje u vrmeneu od 10:00 do 18:00 sati.

Mjesni odbor  Zabrežani,  ove  godine, zbog epidemiološke  situacije,  neće  održati tradicionalni  ”Susret harmonikaša” već je u subotu 8. kolovoza u vremenu od 18:00 do 20:00 sati odigrati pozivni malonogometni turnir sa 4 ekipe, a istoga dana u vremenu od 12:00 do 17:00 sati turnir u pljočkanju ”z groton” na kojem će sudjelovati 6 do 8 ekipa.

Tradicionalna večer hrvatskih klapa – Trviž 2020. koju obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti organizira udruga Hrvatsko katoličko mladenačko društvo „Seljačka sloga – Trviž 1911“ odgođeno je do poboljšanja epidemiološke situacije. O novom terminu obilježavanja naknadno će se obavijestiti javnost.

 

Dobrodošli u Pazin!

Print Friendly, PDF & Email