NEWS

Park Plaza Hotels preuzima Arenaturist

10.04.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Park Plaza Hotels preuzima Arenaturist
621normal_Arenaturist.jpg

Hoteli Park Plaza, javna tvrtka čijim se dionicama trguje na Alternativnom investicijskom tržištu Londonske burze, posjeduju, upravljaju te franšiziraju hotele u Europi, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Trenutačno u svom portfelju imaju 26 hotela s više od 4.700 soba.

Arenaturist grupa u svom portfelju u Puli ima osam hotela i pet apartmanskih kompleksa s oko 3.000 soba i apartmana, prvenstveno za smještaj turista. Usto, Arenaturist grupa upravlja s pet nekretnina na otocima i obali, koje se trenutačno koriste kao kampovi, te s određenim brojem drugih objekata nedaleko od Pule.

Tvrtka Euro Sea Hotels N.V., u stopostotnom vlasništvu Hotela Park Plaza, stekla je neizravan udio u Arenaturist grupi kupnjom 20-postotnog udjela u tvrtki WH//DMREF Bora B.V. Spomenuta tvrtka neizravno posjeduje oko 74 posto Arenaturista i tri povezane privatne tvrtke.

Hoteli Park Plaza stekli su 20-postotni udio od podružnica skupine nekretninskih investicijskih fondova, kojima upravlja Goldman Sachs. Određeni broj postojećih hotela Arenaturista nosit će brend Park Plaza Hotels & Resorts te će nuditi smještaj i usluge u skladu s temeljnim vrijednostima pristupačnog luksuza po kojemu su Hoteli Park Plaza poznati.

U planu je povećanje te repozicioniranje portfelja značajnim investicijama te mogućim unapređenjem na razinu kongresnih i rekreacijskih objekata čime bi se povećali prihodi te proširila ciljana baza klijenata. Strateško partnerstvo Hotela Park Plaza s grupom Carlson (“Carlson”), jednom od najvećih svjetskih putničkih i turističkih kompanija, osigurat će Arenaturistu pristup Carlsonovu sustavu rezervacija i distribucije, partnerstvu s 19 avio-kompanija, programima nagrađivanja lojalnih gostiju i putničkih agenata te zajamčiti prilike za unakrsnu prodaju (cross-selling).

Osim brenda Park Plaza Hotels & Resorts, Carlsonovi turistički brendovi uključuju i one poput Regent Hotels & Resorts, Radisson Hotels & Resorts, Country Inns & Suites by Carlson, Park Inn te Carlson Wagonlit Travel. Carlsonova platforma, koja podržava unakrsni marketing gotovo 1.000 hotela i resorta u 70 zemalja, osigurava snažan poticaj za ulazak Arenaturist grupe u široku databazu turista srednje do visoke kategorije.

Menadžment Hotela Park Plaza uvjeren je da je portfelj kapaciteta Arenaturista dobro pozicioniran što će mu omogućiti korist od sve veće popularnosti Hrvatske među putnicima iz cijelog svijeta. Prema podacima hrvatskog Ministarstva turizma broj inozemnih posjetitelja koji posjećuju Hrvatsku gotovo se udvostručio u razdoblju između 2000. i 2006. godine.

Ističe se da je Istra najposjećenije područje u zemlji. Rezultat je velika potražnja za turističkim smještajem, no i drugim segmentima, poput poslovnog turizma. Hrvatski hoteli viših kategorija trenutačno postižu prosječnu popunjenost u usporedbi s popunjenošću europskih hotela. Očekuje se da će hotelska cjenovna politika imati koristi od kontinuiranog nedostatka raspoloživih visokokvalitetnih hotelskih soba.

Hoteli nižih kategorija u ovome razdoblju bilježe visoke razine sezonske volatilnosti te niže stope popunjenosti tijekom godine, što je posljedica trenutačnog naglaska industrije na jednotjednim ljetnim odmorima te nedostatnoj ponudi izvan sezone.

Arenaturist će u Narodnim novinama objaviti detalje o svojoj namjeri da sazove skupštinu dioničara za izglasavanje plana restrukturiranja u kojem se planira smanjenje temeljnog kapitala i podizanje vanjskog financiranja kako bi se maksimizirao povrat vrijednosti za dioničare i osigurao kapital za repozicioniranje poslovanja u budućnosti. Ako restrukturiranje bude odobreno i vanjsko financiranje osigurano, Arenaturist planira vratiti dio kapitala dioničarima.

Komentirajući spomenutu transakciju, Igor Štoković, predsjednik Uprave Arenaturista, izjavio je: “Jako smo sretni što smo postigli sporazum s međunarodnim operatorom poput Hotela Park Plaza, čime dobivamo ogromno iskustvo u upravljanju hotelima i kongresnim kapacitetima. Veselimo se suradnji kako bismo zajednički izgradili uspješnu tvrtku na dobrobit svih naših dioničara.“

 Boris Ivesha, predsjednik Uprave Hotela Park Plaza, dodao je: “Ovo je iznimna prilika da Arenaturistu pomognemo u obnovi i podizanju kvalitete njegovih hotela i apartmanskih resorta na visoke međunarodne standarde. Naša je vizija da zajedničkim radom Pulu pretvorimo u poželjnu destinaciju. Ova investicija odlična je prilika da Arenaturist kapitalizira našu stručnost u restrukturiranju i upravljanju hotelskim objekatima i kongresnim centrima. Naše partnerstvo s mrežom hotela i resorta Carlson daje nam značajnu prednost u prodaji kapaciteta Arenaturista, koji su smješteni na području iznimnih prirodnih ljepota koje privlače sve veći broj putnika. Vjerujemo da postoji utemeljena mogućnost da u razdoblju od tri do pet godina povećamo vrijednost svoje investicije te osnažimo brend Park Plaza Hotels & Resorts povećanjem prihoda i proširenjem ciljane baze klijenata.”, navodi se u priopćenju Arenaturista. 

BARKUN.hr

Print Friendly, PDF & Email