Parenzana: Kiša nije omela bicikliste

Parenzana (14)
08.10.2013. 14:27; ; Početna / Lifestyle / Ostalo / Parenzana: Kiša nije omela bicikliste

Kaže se treća sreća, ali ovaj put to se baš nije moglo reći za rekreativnu biciklijadu Parenzanu u organizaciji Općine i Turističke zajednice Vižinada, koja se uvijek vozi po 46,7 kilometara dugoj trasi nekadašnje stare pruge, prilagođenoj svim uzrastima, od Vižinade preko Tićana, Karojbe, Motovuna, Istarskih toplica i Livada, pa natrag do Ponte Portona i Vižinade.

Prethodne dvije subote morali su je odgoditi zbog kiše, koja je i danas neumorno padala od ranog jutra i na taj način obilježila punoljetnost ovog maratona, dosad inače poznatog kao najmasovnijeg, jer se svake godine prijavljivalo više od 600 ljubitelja pedaliranja.

Iako se nebo nije smilovalo, svejedno se pojavio solidan broj od 261 sudionika iz cijele Istre, ali i Rijeke, Zagreba i Italije. Od toga su 34 bili pješaci, među kojima je bila i vesela grupa Engleza koji se odmaraju u jednom vižinadskom agroturizmu, a ostalo su bili biciklisti koji su se točno u 10 sati natiskali na startu pored znamenite, stare Battistellijeve šterne u srcu mjesta. Pohvalno je što je bilo i dosta djece, a najmlađi sudionik, trogodišnji Ronald Šifner u pratnji svoga tate, prvi je put došao na biciklijadu.

Valja izdvojiti i najstarije bicikliste, rođene 1939. godine, a to su bili Ivan Blažina iz Pule i David Kolić iz Motovuna, te najvjerniju sudionicu u ženskoj kategoriji, 19-godišnju Antonelu Ferenčić, koja je Parenzanu počela voziti još kao djevojčica. A ni pjevač Sergio Pavat nije se zbog kiše dao smesti, već je kao i svake godine došao odvoziti biciklijadu. Njihov je start, kao i uvijek, označio baš kao nekad strojovođa Zvonimir Blažević, odjeven u prigodnu odoru, s uzdignutom palicom uz zvuk stare sirene parne lokomotive.

(T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email