NEWS

Pažljivo s prioritetima prostornog planiranja

16.02.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Pažljivo s prioritetima prostornog planiranja

Usklađenje važećih gradskih prostornih planova s Uredbom o zaštiti zaštićenog obalnog područja je pri kraju, a u tijeku je izrada trinaest novih prostornih planova i četiri druga dokumenta. Neki se od njih tek pripremaju, a o drugima je provedena i javna rasprava. Novim programom mjera unapređenja stanja u prostoru gradski Odjel za prostorno uređenje trebao je predložiti kriterije za utvrđivanje prioriteta izrade prostornih dokumenata, a Poglavarstvo je u utorak usvojilo plan prioriteta.

Prioritetni planovi utvrđeni su prema kriterijima javnog interesa, razine komunalno-infrastrukturne opremljenosti, stanovanja te uređenja zona manjeg obuhvata. U prioritete su svrstane izmjene i dopune pet planova: prostornog plana uređenja donesenog prije četiri godine, urbanističkog za uređenje Tara, Vabrige i Frate te detaljnih Veli-Mali Maj, Otoka sv. Nikole te Plave i Zelene Lagune. Od novih planova među prioritetima su četiri urbanistička: odgojno-obrazovna i sportsko-rekreacijska zona, turističko naselje Lanterna, Gornji Špadići, naselje Bolnica te osam detaljnih planova uređenja: Finida-zona društvenih djelatnosti, Cantina, autobusni kolodvor-hotel Poreč, gradsko parkiralište, Stanica Vergotini, Finida-sjever, Servisna zona Poreč, OMV poslovna zona. Na prijedlog gradonačelnika Edija Štifanića uvrštena je i prioritetna izrada DPU-a Kamp Ulika i Golf Zelena laguna.

Arduino Matošević (SDP) imao je niz primjedaba: Odbor za prostorno uređenje trebao je biti sukreator materijala, luku Poreč, odnosno akvatorij luke uključiti u izradu plana zajedno s rivom, zanimalo ga je hoće li i kako biti u prostornom planiranju korišten skupi mini master plan korištenja rive i povijesne jezgre, rekao je da treba dati okvirne rokove za dovršetak planova, voditi računa o investiranju u komunalno opremanje novih područja te uključiti mogućnost prioritetne izrade samofinancirajućih planova.

– Razmišljali smo o uključivanju odbora, ali on mora pratiti izradu planova. Osim toga, taj se dokument može i mijenjati, a što se tiče komunalne infrastrukture, znamo da treba jako paziti, jer bi nam se mogao dogoditi bankrot, rekao je Edo Kos. On kaže da treba najprije napraviti kvalitetan projekt uređenja rive u kojim će biti i akvatorij luke, a tijekom izrade prostornog plana moći će se koristiti i mini master plan.

Pročelnik Damir Hrvatin rekao je da samofinancirajući planovi mogu biti i naknadno uvršteni u prioritete, ali da o njima treba pažljivo donijeti odluku jer je cijena izrade plana sitnica u usporedbi s mogućim investicijama Grada u infrastrukturu.

Poglavarstvo je Društvu invalida dodijelilo privremeno na korištenje prostor koji u Creskoj ulici koristi tamošnji mjesni odbor. Po istom principu Zdravom gradu dodijeljene su prostorije u Pionirskoj ulici, namijenjene gradskim poduzećima Stan i Adriaplus. Ove dvije udruge moraju iseliti iz svojih prostorija kod ljekarne uz Dom zdravlja zbog početka gradnje Doma za starije i nemoćne. Nakon dovršetka doma, udruge će se vratiti u te prostore.

Pulsko poduzeće Lumenart izabrano je kao najbolji ponuditelj na natječaju za izradu studije javne rasvjete za 543 tisuće kuna bez PDV-a. Gradski stan u Eufrazijevoj ulici od 36 četvornih metara dodijeljen je prema listi reda prvenstva novoj korisnici sa slobodno ugovorenom najamninom. Poglavarstvo je odlučilo produžiti ugovore i sklopiti nove po provedenom natječaju za zakup gradskih poslovnih prostora.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email