NEWS

Komunalni odjel ima previše posla s natječajima za zakup?

16.02.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Komunalni odjel ima previše posla s natječajima za zakup?

 Gradsko poglavarstvo je tek sredinom veljače raspravljalo o ponudama za zakup poslovnih prostora po natječaju koji je zaključen 10. studenog prošle godine. Komisija za dodjelu poslovnih prostora molbe s tog natječaja procijenila je 19. siječnja, a materijal je tek ovoga tjedna bio na sjednici porečkog Poglavarstva.

Bio je oglašen najam osam gradskih prostora, a za četiri od njih stiglo je 17 ponuda. Na sjednici sredinom siječnja nadležna komisija je raspravljala i o produženju ugovora za 11 poslovnih prostora kojima je ugovor o zakupu istekao u rujnu, studenom i prosincu prošle godine, a ponovno su se sastali 6. veljače da bi raspravili o šest ugovora koji su istekli toga dana ili će isteći do 15. ožujka. Predloženo je da se u slučaju produžetka ugovora o zakupu to dogovori na rok od pet godina, na što je reagirao Neven Staver, upozoravajući na odluku Poglavarstva da se »novelira odluka o uvjetima davanja poslovnih prostora u zakup«. Produže li se ugovori na pet godina, osvježena se odluka ne bi imala na koga odnositi.

Komunalni pročelnik Milan Laković kaže da je odluku o produženju ugovora za uredne zakupoprimce donijelo Poglavarstvo, a Gradsko vijeće je odlučilo da se u ugovorima o zakupu bez suglasnosti zakupoprimca može mijenjati samo visina zakupnina, i to do 100 posto, tek dvije godine nakon potpisivanja ugovora i uz prethodnu najavu od 60 dana.

– Prije nego što sam predložio da ne produžujemo ugovore na pet godina, jer moramo novelirati odluku, konzultirao sam se s pročelnikom Lakovićem, koji se složio sa mnom. Sada ne znam što da mislim, rekao je Staver. Laković je na to dodao da kraći ugovori o zakupu stvaraju probleme njegovom komunalnom odjelu, koji ima previše posla, te da procedure s tim natječajima traju po tri mjeseca.

Gradonačelnik i članovi Poglavarstva nisu se očitovali na Lakovićevu tvrdnju o tome da je prezaposlen.

Budući da imaju evidenciju gradskih poslovnih prostora, u komunalnom odjelu znaju kad za koji prostor istječe ugovor pa trebaju komisiji pripremiti materijale temeljem kojih će Poglavarstvu predložiti produžetak ili raskid ugovora. Također, taj odjel mora pripremiti materijale na temelju kojih komisija utvrđuje Poglavarstvu prijedlog za raspis natječaja. Ta se procedura u pravilu ponavlja dva do tri puta godišnje, a kraći ugovori o zakupu zakupoprimcima znače utrošak novca i vremena za prikupljanje svih traženih potvrda.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email