NEWS

Ovogodišnja nagrada “Zlatni zub” predstavi „Levan Beach Hotel“ Istarskog narodnog kazališta

Andi_Bancic_Canon EOS R6_21.03.2024_22.04.18_7449-Enhanced-NR
25.03.2024. 09:21; ; Početna / Kultura / Ovogodišnja nagrada “Zlatni zub” predstavi „Levan Beach Hotel“ Istarskog narodnog kazališta

U četvrtak, 21. 3. održan je posljednji dan 17. Zlatnog zuba, porečkog festivala komedije i smijeha u organizaciji glazbeno-scenskog odjela Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Nakon izvrsne predstave „Mali raj“ glumačke družine Histrion održana je ceremonija proglašenja pobjednika i dodjele nagrada.

Zlatni zub uvjerljivo je pripao predstavi „Levan Beach Hotel“ Istarskog narodnog kazališta, dok je Srebrni zub dobio netom izveden „Mali raj“. 
Nagrade je uručio Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča i veliki podržavatelj festivala. Zlatni zub oduševljeno su primili ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaićredatelj Jasminko Balenović i glumac Valter Roša.

17. Zlatni zub u svom punom opsegu oborio je nove rekorde: na programu se našlo 10 predstava u 14 izvedbi, a kazalište Poreč unutar tri tjedna održavanja festivala posjetilo je oko 3.200 posjetitelja. Na programu su se našle predstave: „Levan Beach Hotel“ Istarskog narodnog kazališta, velika produkcija s bogatim ansamblom i scenografijom koja je otvorila festival i naposljetku i odnijela prvu nagradu. Zatim „50 nijansi zelene“ Scenopolisa, predstava koja je potvrdila svoj status najdugovječnije predstave na riječkom području zahvaljujući izvrsnom glumačkom umijeću i lijepo zaokruženoj predstavi.
Potom „Uvijek će nam ostati ljubav“ Teatra Rugantino s velikim glumačkim imenima – Jelenom Miholjević i Draženom Čučekom, „Puni pansion“ B Glad produkcije, monokomedijom u kojoj je Katarina Baban izvrsno i vrlo virtuozno iznijela 20-ak likova. „Casabianca“ u izvedbi Marija Lipovšeka Battifiace i Irene Grdinić predstava je za koju nam je lista čekanja u slučaju oslobođenja mjesta, što sasvim dovoljno govori o njezinom statusu.

Publika je imala priliku uživati i na Prostim faktorima“, stand up komediji Marka Dejanovića, kojoj je prethodio glazbeno-poetski performans u foajeu u izvedbi Matka Abramića na pisaćoj mašini i Benjamina Lamze na saksofonu. „Testosteron“ Teatra Exit, Ludens Teatra i Kulturnog centra Osijek sa sedmoricom izvrsnih glumaca održao se u dvije izvedbe zbog velikog interesa, kao i „Ja, trudnica“ Kerekesh Teatra, izvanrednoj predstavi kojoj je naposljetku za mrvicu izmaknuo Srebrni zub.
Posljednji dan festivala održane su čak četiri izvedbe, od čega tri izvedbe dječje predstave „Gospođica Neću“ Scene Gorica, koja je ugostila oko 600 djece porečkih vrtića i škola, a samo u tom jednom danu kroz porečko kazalište je prošlo 900 posjetitelja, a festival je zaključen predstavom „Mali raj“ glumačke družine Histrion, koja je svojom metapozicijom publiku zaista oduševila i zasluženo odnijela drugu nagradu, Srebrni zub.

Izvanredne nagrade ove su godine u sponzorstvu Fibra metala iz Sv. Lovreča i djelo Darija Filipovića, koji je na osebujan način, skečom, predstavio željezne kipiće s težinom vrijednosti porečkog festivala komedije i smijeha.

Uz Grad Poreč – Parenzo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Valamar kao podržavatelje i sponzore Zlatnog zuba, treba istaknuti najvažnije – publiku. Porečka, a sve više i istarska publika, koja se na veliko zadovoljstvo organizatora stalno širi i profilira, glavni je žiri za dodjelu nagrada te je ona razlog zbog kojega je ovaj festival tako sadržajan i uspješan. 

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email