NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Ovih dana u toku je i intenzivno uređivanje javnih zelenih površina u Poreču

17.04.2019. 19:32; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ovih dana u toku je i intenzivno uređivanje javnih zelenih površina u Poreču

Sa intenzivnim uređenjem i dotijerivanjem javnih zelenih površina Grada Poreča – Parenzo, djelatnici hortikulture komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o. započeli su početkom proljeća, odnosno kada su nastupili odgovarajući vremenski uvjeti za tu vrstu aktivnosti.

Na svim zelenim oazama užurbano se radi na poslovima orezivanja  trajnica i  stablašica, vrši se prozračivanje i prihranjivanja travnjaka, uređuju se šume, grablja se, uređuju se cvjetne gredice i cvjetna korita koja krasi šarenilo raznih tulipana, narcisa i zumbula kao i sadnice mačuhica, miozotisa – potočnice  i  belisa perenisa ili tratinčice. Također, puštaju se u rad sustavi automatskog polijevanja, biljke se tretiraju protiv bolesti štetnika, započelo se  je i  sa košnjom javnih zelenih površina, a sve u cilju što ljepšeg estetskog izgleda Grada u skladu sa uvjetima razvoja i sa standardom života.

Godišnje održavanje zelenih površina obuhvaća održavanje  750 m2 cvjetnih gredica i cvjetnih korita te se posebna pažnja posvećuje njezi samog bilja.

Pod održavanjem zelenih površina Grada osim održavanja i njege sezonskih i trajnih cvjetnjaka, podrazumijeva se i održavanje i orezivanje drveća, grmlja i živica te košnja i sakupljanje trave.

Površina za košnju zelenih površina što uključuje i 38 dječjih igrališta, 23 rotora, te sve gradske parkove iznosi 927.000,00 m2 , odnosno, a s obzirom da je košnja ponavljajuća djelatnost na godišnjoj se razini ukupno pokosi otprilike 5.540.000,00 m2 zelenih površina.

Upravo su ovih dana i započele intenzivne aktivnosti košnje, a s obzirom da  smo sada imali period nepovoljnijih vremenskih prilika, sve aktivnosti odrađivale su se malo otežano.

Osim košnje zelenih gradskih površina, redovito se održavaju i kose površine uz prometnice i to ukupne površine 1.083.000,00 m2 , odnosno godišnje se održava i pokosi ukupno 1.760.000,00 m² površina uz prometnice.     

Upravo je u narednom razdoblju u planu, a uz već započetu košnju zelenih gradskih površina i početak košnje uz prometnice te zamjena zimskog cvijeća na svim lokacija.  Ukupno je planirano zasaditi 15.000 komada raznog ljetnog cvijeća od čega su najzastupljenije begonia, vodenica i  tagetesa.

Sve navedene aktivnosti obavlja 26 djelatnika organizacijske jedinice Hortikultura koji svojim znanjem, vještima i iskustvom pridonose stvaranju veselije, ljepše i urednije slike Grada čime će boravak  u njemu za same uskršnje i prvomajske  blagdane, a i tijekom  proljetnih i ljetnih mjeseci postati pravi užitak kako za turiste, slučajne ili namjerne  posjetitelje  tako i za sve naše građane.

Usluga Poreč d.o.o.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email