NEWS
VALAMAR-S-sezona

OTVORENO 6. MEĐUNARODNO NATJECANJE VIOLONČELISTA »ANTONIO JANIGRO«

22.10.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / OTVORENO 6. MEĐUNARODNO NATJECANJE VIOLONČELISTA »ANTONIO JANIGRO«
256GO160630.jpg

Ocjenjivačkim sudom predsjeda ugledni mađarski violončelist Laszlo Mezo. Šestodnevno natjecanje završava u srijedu, 25. listopada, svečanim koncertom u porečkoj Istarskoj sabornici, kada će se publici predstaviti nagrađeni natjecatelji.

Na svečanosti otvaranja skup su pozdravili predstojnica škole Sanja Radetić-Fatorić, umjetnička ravnateljica manifestacije Dobrila Berković-Magdalenić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, dožupan Sergio Bernich, predstavnica Grada Poreča Vesna Kordić, v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Irides Zović te producentica Koncertne direkcije Zagreb Gabrijela Krmpotić.

Uslijedio je koncert učenika glazbene škole domaćina koji su svoje znanje i umijeće te radost muziciranja poklonili mnogobrojnim posjetiteljima. Korektno, umješno i temperamentno izveli su glazbene numere pokazavši uigranost kako u solističkim nastupima, tako i u zajedničkim izvedbama. Imali smo priliku čuti Matka Sanjina Jovanovića za glasovirom koji je odsvirao »Allegro« iz Mozartove sonate KV 545, harmonikašicu Ninu Dmitrović u izvedbi »Sonate u a-molu« D. Cimarose. Mia Marenić je na violini, uz glasovirsku pratnju Aleksandre Orbanić, odsvirala »Walcer, op. 39« te »Scherzo, op. 27« iz »Albumstücke« D. Kabalewskog, a Anabela Babić je svoje glasovirske sposobnosti iskazala Mozartovom »Fantazijom u d-molu«. Uslijedila je temperamentna izvedba »Mazurce brillante« A. Curcija u izvedbi Matee Beotić na violini uz glasovirsku pratnju Aleksandre Orbanić, da bi Filip Tomaško za glasovirom izveo dojmljiv komad »The Storm« F. Burgmüllera.

Gitaristički duo u sastavu Stephanie Stelko i Dora Krasnik pokazao je ujednačen nastup izvevši skladbe »Sambinha« i »Chorinho en la mineur« C. Machada, potom je Anamaria Bilandžić za glasovirom odlično izvela »Etidu br. 3« Z. Tanodija. Za kraj smo čuli Karlu Fatorić i Filipa Tomaška koji su za glasovirom četveroručno izveli »Little Rhapsody on Hungarian themes« D. Agaya.

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta te kulture, Istarske županije i Grada Poreča.

D.Cukola Zeneral, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email