NEWS

Otvorena novouređena plaža na Gradskom kupalištu

plaza (8)
13.05.2017. 14:01; ; Početna / Slider / Otvorena novouređena plaža na Gradskom kupalištu

Odsviravši na glazbenoj ogradi jedan od najprepoznatljivijih simbola grada i neslužbenu porečku himnu „La mula de Parenzo“, zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić otvorio je novouređenu plažu na Gradskom kupalištu.

Glazbena ograda samo je jedan od noviteta na ovoj atraktivnoj plaži u blizini centra grada. Na 1500 kvadrata uređena je šetnica i plaža, izrađeni su dodatni pristupi plažama za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, plaže su nasipane kamenim oblutcima, a dotrajala ograda zamijenjena je novom. Potporni zid šetnice, koji je uslijed utjecaja mora i vremena dotrajao, saniran je, a uz šetnicu su postavljene i teretane na otvorenom, nove klupe, tuševi, koševi ali i dvije pametne solarne klupe.

– U posljednje tri godine Grad Poreč-Parenzo uredio je pet gradskih plaža – u Červar Portu, Saladinki, Materadi Sjever, kod tra Bare te plažu na Gradskom kupalištu. To su sve javne, gradske plaže na kojima su generacije Porečanki i Porečana naučile plivati, plaže za koje smo svi vezani i plaže na kojima smo stvorili brojne uspomene. Reakcije građana na novouređene plaže su odlične, što nam je dodatna potvrda da idemo u dobrom smjeru., rekao je zamjenik gradonačelnika Peršurić.

Podsjetio je i kako je Grad za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio 600.000,00 kn bespovratnih sredstava, što je slučaj i kod uređenja ostalih gradskih plaža. – Povlačenjem sredstava iz raznih fondova želimo što manje teretiti gradski proračun, a pritom urediti plaže i sačuvati zelene oaze, zaključio je Peršurić.

Uz glazbenu ogradu, na kojoj se u hodu udaranjem po cijevima može odsvirati „La mula de Parenzo“ postavljena je i informativna ploča o skladbi na četiri jezika, kao i informativna ploča o Lorenskom križu koji se nalazi uklesan u obalnim stijenama. Porečki arhitekt  Antonio Marion je na temelju istraživanja otkrio da se radi o zanimljivom primjerku križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju.

Vrijednost uređenja Gradskog kupališta je 1,8 milijuna kuna + PDV, a radove je izvela Ekspert gradnja iz Buzeta.

A.T. Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email