NEWS

OTVORENA JE 12. PRO FUTURA: Tomislav Horvat skulpturom od šibica osvojio samostalnu izložbu

30420230_364324950738329_1632369253259001940_o
21.04.2018. 00:38; Učitavanja: 420; Početna / Kultura / OTVORENA JE 12. PRO FUTURA: Tomislav Horvat skulpturom od šibica osvojio samostalnu izložbu

(Ivan GRGAT, Glas Istre) Pretijesno je bilo sinoć u Istarskoj sabornici prilikom otvorenja izložbe sudionika 12. Pro future, skupne izložbe amaterskog likovnog stvaralaštva. A kako i ne bi, kad je od ukupno devedesetak prijavljenih autora, ocjenjivački sud u sastavu Bojan Šumonja, Sebastijan Vojvoda i Andi Bančić odabrao 56 izlagača, pa su se odazvali i svi njihovi prijatelji i rođaci. Najbolji rad prema ocjenjivačkim kriterijima bio je onaj Tomislava Horvata, Međimurca iz sela Podturna koji je skulpturom od šibica osvojio prvu nagradu i ujedno samostalnu izložbu u Maloj galeriji tijekom travnja 2019. godine.

Izvrsna djela

Prilikom samoga otvaranja i proglašenja pobjednika ovogodišnje Pro future, Vojvoda i Šumonja spomenuli su da su ovogodišnja djela bila toliko dobra da su morali pohvaliti čak desetoro autora za razliku od uobičajenih sedam. Izvrsne radove imali su tako Goran Pavić, Katarina Tanfara, Branimira Valić, Tihomir Ivančan, Zlata Živaković Kerže, Vesna Kovačević, Zlatko Kirinec, Enis Žužić, Dominik Baričević i Kristina Ivković. Međutim, Horvatovo djelo, možemo to i slobodno reći, bio je van konkurencije. Njegova skulptura prozvana “Očajnik” toliko je bila dobra da je svakome tko ju je vidio oduzimala dah. Umjetnik ju je izrađivao čak godinu i pol dana, za što je utrošeno enorman broj radnih dana i sati. S ovim neobičnim se hobijem počeo baviti još prije desetak godina, i to za vrijeme školske prakse u arhitektonskom ateljeu u Čakovcu, a u koji je stigao kao budući građevinski tehničar visokogradnje.

Čak 54.000 šibica

Na početku su ga više zanimale makete i umanjene replike građevina, od dvoraca, mostova do tvrđava i poznatih zgrada. Isprva je trošio 3.000 do 7.500 šibica, a potom je prešao na monumentalnije katedrale i druge znamenite građevine.

Za porečkog “Očajnika” ukupno je utrošio 54.000 komada šibica, što mu zasluženo donijelo i prvu nagradu.

Osim žirija i publika je birala svoga favorita. Glasanje se odvijalo putem glasačkih listića, a tko će biti pobjednik glavne nagrade bona za uokviriti slike tvrtke Esel iz Kurili, doznat će se tek sljedeći tjedan kada se glasovi zbroje, a rezultati će biti objavljeni na web-stranicama Pučkog otvorenoga učilišta. Izložba je otvorena do 5. svibnja, osim nedjelje i praznika od 10 do 12 i 17 do 20 sati.

(Ivan GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email