NEWS

Otvorena izložba radova Modeliranje linijom iz likovne radionice u Poreču

_38A7148_Andi_Bancic_5d_24_02_2022
25.02.2022. 14:11; ; Početna / Kultura / Otvorena izložba radova Modeliranje linijom iz likovne radionice u Poreču

U četvrtak, 24. veljače otvorena je u foajeu porečkog kazališta izložba radova polaznika likovne radionice naziva Modeliranje linijom. Radionicu je tijekom studenoga prošle godine organiziralo Pučko otvoreno učilište Poreč .

Radionica namijenjena prvenstveno početnicima okupila je jedanaest polaznica koje su kroz radionicu stvorile 70-ak crteža formata 60x80cm tehnikom ugljena na papiru.

“Radioničke vježbe bile su strukturirane kroz pojmove crteža: konstrukcija, proporcije i odnosi, tonsko sjenčanje, ravnoteža, kompozicija, svjetlo i sjena. Tehnika se stavila u službu vlastitih opažanja, a crtež je postavljen kao generator likovnog stvaralaštva, kao skica koja prethodi izvedbi djela u drugim tehnikama.” rekao nam je voditelj radionice Valter Černeka.

Polaznice radionice bile su: Tajana Brenko, Veronika Bronić, Jožica Buhač, Stefania Lindi, Mia Medica, Luana Mofardin, Biserka Radetić Štefanac, Špatina Refiki, Zana Refiki, Vanda Ružić i Martina Velenik Buršić.

Kroz Izložbu su predstavljeni svi nastali radovi, a postavljena je tako da se vidi proces rada.

Uz iskrene čestitke autoricama izloženih radova izložbu je otvorila ravnateljica Učilišta, Snježana Radetić. Voditeljica obrazovne djelatnosti Ana Čehić Anić izrazila je radost zbog iskazanog interesa i vidljive kreativne energije te najavila novi ciklus radionica u svibnju i pozvala sve zainteresirane da se prijave zbog ograničenog broja polaznika. Valter Černeka istaknuo je koliko je vremenska distanca dobra za sagledavanje vlastitoga rada. “Izložba nudi mogućnost da svaki polaznik vidi svoj proces rada u onom segmentu vremena koji je proveo u radionici. Nužno je svoje radove vidjeti izvan konteksta ateljea jer tek tada autor može analizirati vlastiti rukopis u odnosu na tuđi. Upravo je to ideja ovoga postava”, zaključio je Černeka.

Izložba je otvorena do 12. ožujka, u danima i radnom vremenu porečkog kina, četvrtkom, petkom i subotom od 17 do 21 sat.

Šuma crteža očekuje vas u foajeu porečkog kazališta, a svima koji su zainteresirani za nove likovne tehnike i nove teme Učilište će ispuniti želju jer najavljuju novi ciklus radionica već u svibnju.

Valter Černeka (Pula, 1987.) bavi se vizualnom umjetnošću i djeluje kroz Studio MOT. Diplomirani je kipar s venecijanske akademije, a osim podučavanjem likovnosti bavi se i eksperimentalnim tradicionalnim grafičkim tiskom. Živi i radi u Banjolama.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email