Otvaraju se škole i vrtići. Savjetnik ministrice Divjak dao detaljne upute roditeljima

ucionica
08.05.2020. 10:11; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Otvaraju se škole i vrtići. Savjetnik ministrice Divjak dao detaljne upute roditeljima

ZAVRŠAVA osmi tjedan nastave na daljinu u Hrvatskoj. Škole u Danskoj, Njemačkoj i Norveškoj već su otvorene, s time da je jedna škola u Njemačkoj već morala zatvoriti vrata jer je jedan od učenika bio pozitivan na koronavirus. Italija je potvrdila kako će se kod njih škole otvoriti tek na jesen, donosi index.hr

Razredna nastava u hrvatskim školama počinje u ponedjeljak 11. svibnja. Također, u ponedjeljak će i svoja vrata djeci otvoriti vrtići.

“Svjesni smo da je ovo prvi korak prema normalizaciji, dakle ne radi se o normalnom povratku u školu. Vraćamo se postepeno u školu po jednom novom režimu, kao što se i svi vraćamo u neki normalni život na radno mjesto i svim ostalim stvarima korak po korak”, rekao je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

9 učenika u jednom razredu

Od ponedjeljka će tako, kazao je Košiček, do 9 učenika u jednom razredu moći boraviti sa svojom učiteljicom ili učiteljem.

“Ono što je najvažnije je da se smanji interakcija između razreda. Dakle, oni će u različito vrijeme ulaziti u školu, odnosno vrtić. Odmore će imati u različito vrijeme, neće međusobno komunicirati – držat će se kao male proširene obitelji”, pojasnio je Košiček.

Što se pak higijenskih mjera tiče, kazao je, one nisu toliko “egzotične” kao u nekim drugim zemljama u kojima se primjerice ugrađuju pleksiglasi i posebne barijere. U Hrvatskoj su te mjere svedene samo na osobnu higijenu.

“Dakle, pranje ruku, dezinfekcija ruku pri dolasku, dezinfekcija prostora prije i nakon korištenja, i ono što je vrlo važno – odgovornost roditelja da izmjeri djetetu temperaturu i ako dijete uistinu ima pa i blage simptome neke prehlade koja bi mogla biti vezana za covid, ali i ne – da onda to dijete ne šalje u školu, odnosno u vrtić”, rekao je Košiček.

Zbunjenost roditelja – slati ili ne dijete u školu i u vrtić

“Ono što je glavna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da u ovoj prvoj fazi prednost damo onim roditeljima koji nemaju mogućnost da im djeca ostanu doma s njima, odnosno oni koji se moraju fizički vratiti na posao, koji neće raditi od kuće”, kazao je Košiček i dodao:

“Ako roditelji mogu organizirati da im dijete prati nastavu škole na trećem na HRT-u koja ide izvrsno, preporuka je da dijete ostane kod kuće još neko vrijeme, a nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva je situacija”, dodaje.

Budući da je, osim koronavirusa, Zagreb pogodio i potres, mnogi su roditelji zabrinuti i radi toga koliko je u tom smislu povratak u školske klupe siguran.

“Što se tiče grada Zagreba, one osnovne škole koje se neće moći koristiti imaju u svojoj blizini srednje škole – srednjoškolci se u ovoj fazi ne vraćaju u školu, dakle moći će se iskoristiti drugi objekti koji su stabilni i sigurni”, rekao je Košiček.

No i dalje je preporuka, složio se Košiček – ako možete ostati doma, ostanite doma.

“Od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole: svi učenici ostaju kod kuće. Dakle, to nije preporuka, jer nastava se nije za njih aktivirala”, kazao je Košiček i rekao da to vrijedi za naredna dva tjedna.

“U ta dva tjedna je bitno da se ta grupa učenika koja se formira – ne mijenja. Dakle da nije svaki dan neka druga kombinacija učenika, a nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva je epidemiološka situacija. Vidimo, ide sve na bolje, tako da vjerujemo i da će novi okvir nakon dva tjedna biti blaži”, rekao je Košiček.

“Bit ćemo i nadalje odgojno-obrazovna ustanova”

Što se tiče ove prve faze povratka – glavno pravilo: ako imate mogućnost da vam dijete ne ide u školu, neka ostane kod kuće – vrijedi i za povratak, odnosno ne povratak u vrtić.

“Među djecom je nemoguće držati distancu. Isto tako je teška i distanca između odgajatelja i djeteta”, kazala je ravnateljica dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin i dodala:

“Mi smo rad organizirali tako da s onom djecom koja su se prijavila da će doći – da s njima rade njihovi odgajatelji, i mislim da je to najvažnije u ovom trenutku. Oni ih poznaju, oni će znati kako postupati i u ovim trenucima kada je rad u izvanrednim uvjetima, prepoznat će potrebe djeteta, biti tu za njih, odgovoriti na njihove potrebe i organizirati rad na najbolji mogući način. Za to su se, između ostaloga, pobrinuli naši stručni suradnici psiholozi koji su izradili preporuke za odgajatelje kako raditi u ovim uvjetima.

Materijal će se naći na našim web stranicama. Pozivamo i druge vrtiće da pogledaju što se nalazi na našim stranicama, mi ćemo pogledati što se nalazi na njihovim”, rekla je Guštin i dodala:

“Došlo je do puno veće i bolje povezanosti među odgajateljima, među stručnim suradnicima i ravnateljima. Na dnevnoj bazi komuniciramo i razmjenjujemo ideje i organizacijske modele kako bismo u ovim uvjetima postupili najbolje moguće. Nama i dalje u fokusu ostaje dijete, mi nećemo biti zdravstvena ustanova zato što provodimo epidemiološke mjere. Bit ćemo i nadalje odgojno-obrazovna ustanova”, zaključila je.

Print Friendly, PDF & Email