NEWS

Otkriveni NOVI/STARI genotipovi maslina u Istri

Stara maslina_Istra
11.03.2024. 10:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Otkriveni NOVI/STARI genotipovi maslina u Istri

               Istarske sorte maslina (Olea europaea L.) naše su prirodno bogatstvo. Da bismo ga mogli što bolje zaštititi i sačuvati, moramo steći uvid u postojeću biološku raznolikost masline i genetske resurse područja. Ovo je znanje ključno za upravljanje kolekcijama, rasadničarsku proizvodnju i programe oplemenjivanja.

               U Genetičkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam je tijekom 2023. godine provedena molekularna identifikacija i određivanje sorti odabranih stabala maslina iz nekoliko maslinika s područja Istarske županije. Analiza je izvršena u sklopu projekta “Autohtone sorte kao potencijal za diverzifikaciju maslinarske proizvodnje, očuvanje bioraznolikosti i prirodne baštine Istarske županije” financiranog od Istarske županije.

               U suradnji s maslinarima (P.O. Grubić, OPG Alfredo Cossetto) s područja Istarske županije (obuhvaćene su lokacije u okolici Bala i Kaštelira) prikupljeni su podaci o maslinicima (GPS koordinate, opis lokacije, fotografije) i stablima (opis stabla, ploda i lista) i organizirano je uzorkovanje biljnog materijala s 12 odabranih stabala maslina.

               Analiza je pokazala prisutnost devet različitih genotipova među analiziranim stablima. Osim stabala sorti ‘Porečka rosulja’ (sinonim ‘Črna’), ‘Bova’ i ‘Moražola’, pronađeno je šest novih, do sada neidentificiranih genotipova.

               Rezultati potvrđuju ranije utvrđenu visoku genetičku raznolikost genotipova masline s područja Istarske županije, što predstavlja dodatni argument u prilog potrebi daljnjeg istraživanja i očuvanja, a time i održivog upravljanja našim biljnim genetskim resursima.

Ako želite saznati kojoj sorti pripadaju stabla u Vašem masliniku, obratite se Genetičkom laboratoriju Instituta u Poreču koji nudi ovu uslugu.  

 

 

Print Friendly, PDF & Email