NEWS

Otkrijte povezanu Istru biciklom i vlakom uz priče stare pruge

1620390366698
07.05.2021. 17:11; Učitavanja: 178; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Otkrijte povezanu Istru biciklom i vlakom uz priče stare pruge

U petak, 7. svibnja 2021. godine organiziran je na području Grada Rovinja te Općine Kanfanar događaj na otvorenom na temu: „21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge“. Navedeno događanje organizirano je u koordinaciji Istarske razvojne agencije u sklopu provedbe projekta ICARUS, financiranog iz programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska,  s ciljem promocije niza aktivnosti kojima se želi potaknuti povezivanje obale i unutrašnjosti kombinacijom više oblika prijevoza s fokusom na vlak i bicikle.

Dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije tom je prigodom istaknuo kako se u sklopu projekta razvila sporazumna suradnja između Istarske razvojne agencije i HŽ Putničkog prijevoza, koja će tijekom rujna 2021. godine rezultirati preuređenjem vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikli kao i kupnja opreme u vidu info panela te punionica električnih bicikli na području općina i gradova uzduž željezničke trase. Nadalje, Sabatti ističe kako je današnje događanje plod uspješne suradnje s Gradom Rovinj i Općinom Kanfanar zahvaljujući kojoj se omogućila revitalizacija nekadašnje željezničke pruge na potezu Kanfanar-Rovinj dužine 21 km te prenamjena iste u biciklističku stazu, što će doprinijeti povezivanju obale Istre s unutrašnjosti u kombinaciji više oblika prijevoza te jačanju vezanih gospodarskih aktivnosti.

„Inicijativa da se staroj pruzi na relaciji Rovinj- Kanfanar udahne novi život  u vidu revitalizacije i prenamjene, jedna je od značajnijih aktivnosti koja je dobro odjeknula među domaćim stanovništvom, a  siguran sam da će ovu novu turističku ponudu s veseljem  prigrliti  i gosti koji se sve više opredjeljuju za aktivan odmor kao što je pješačenje i bicikliranje. Uz dobru promidžbu ova će ruta, uvjeren sam,  vrlo brzo postati atrakcija i  jedna od  nezaobilaznih omiljenih turističkih destinacija ovog dijela Istre  zbog ljepote krajolika te graditeljskih posebnosti, dok će konstantan protok ljudi  ponovo oživjeti i doprinijeti ekološkoj očuvanosti ovog kraja, kao i povećanju turističke ponude koja će zasigurno pridonijeti porastu gostiju u pred i post sezoni“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Rovinja, dr.sc. Marko Paliaga.

Prema riječima načelnika  Općine Kanfanar, Sandra Jurmana, riječ je o hvalevrijednoj investiciji, koja će u konačnici još značajnije povezati Kanfanar i Rovinj, pa i širu oklicu te obogatiti život kako domaćeg stanovništva, tako i sve većeg broja cikloturista, odnosno turista općenito.

Obzirom da će od jeseni biti moguće vlakom i biciklom doći od Pule do Kanfanara i nastaviti svoje putovanje biciklom skroz do Rovinja stazom dužine 21 km, rekreativci i turisti će imati priliku upoznati sve ljepote Istre na dva kotača što će doprinijeti i promjeni navika u putovanju, kako je spomenula i voditeljica projekta ICARUS, Claudia Pučić.

Nakon predstavljanja aktivnosti, projekata i rezultata uspješne suradnje, održana je zanimljiva i interpretativna doživljajna izvedba Istra Inspirita, projekta kulturno doživljajnog turizma koji djeluje u sklopu Istarske razvojne turističke agencije IRTA-e. Izvedbom je prezentirana nekadašnja uloga željezničke pruge Rovinj-Kanfanar u interpretaciji „vremenske putnice“ Maris koja je posjetitelje odvela u prošlost i upoznala ih s bajkovitim i svestranim pričama koja zauzimaju važno mjesto u povijesti tog dijela Istre. Maris je ispričala razne dogodovštine iz vagona vlaka koji je povezivao Rovinj i Beč, a u kojima su odsjedali utjecajni ljudi tog doba, dok je čuvar pruge Slavko  probudio nostalgiju za parnim vlakovima i nekim posve drugim vremenima.

Događaj je proveden u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama te sukladno prilagođenom broju sudionika uz nadu da će isto biti ponovljeno i za veći broj zainteresiranih namjernika kada to prilike dozvole.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email