NEWS

Ostojić: Područje Brijuna može postati najprestižnija turistička destinacija na Mediteranu

25.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Ostojić: Područje Brijuna može postati najprestižnija turistička destinacija na Mediteranu

Pod vrlo čvrstim vođenjem predsjednika Skupštine Antona Peruška, koji se čitavo vrijeme gotovo nesmiljeno držao Pravilnika o radu u pogledu vremena za raspravu, vijećnici su o projektu Brijuni Rivijere iznosili potpuno oprečne stavove. Osnove projekta iznio je direktor poduzeća Brijuni Rivijera Veljko Ostojić.

On ističe da je projekt od iznimnog značaja za Istarsku županiju i čitavu Hrvatsku, da će donijeti dobrobit svim žiteljima Istre te da područje Brijuna i priobalja može postati najprestižnija turistička destinacija na čitavom Mediteranu. Župan Ivan Jakovčić naglašava da Hrvatska do sada nije imala ovakav cjeloviti projekt.

Otvorit ćemo pet tisuća radnih mjesta, projekt su podržale bivša i sadašnja Vlada te sam predsjednik države, nijedan drugi projekt nema ovakve mehanizme kontrole, riječ je o ulaganjima od milijardu eura, kazao je Jakovčić, te dodao da za sve ovo treba imati snage i preuzeti odgovornost. U raspravi koja je uslijedila čulo se mnogo disonantnih iskaza. SDP, kao i HDZ, projekt podupire, ali traži bolju informiranost. I HSU želi konstruktivno sudjelovati, kaže njihov predstavnik Silvano Hrelja.

Predstavnik kluba vijećnika IDS-a Tedi Chiavalon ističe da je ovo sjajna prigoda za demilitarizaciju Brijuna i priobalja, te da sudbinu Istre više neće krojiti ni Beč, ni Beograd a ni Zagreb. Osvrnuo se ipak i na prodaju Barbarige i Dragonere, rekavši da su to neprimjereno prodavali lokalni šerifi Vodnjana, neka to rješava pravosuđe te da se IDS ne želi više vezivati za taj slučaj. Najviše je napada na projekt Brijuni Rivijere, kako se i očekivalo, došlo od IDF-ovih vijećnika.

Orijano Bulić smatra da je to primjer rasprodaje, apartmanizacije i betonizacije istarske obale te da Istarskoj županiji ne treba novih pet tisuća radnih mjesta u turizmu. Boris Vareško LS smatra da je riječ o istarskom Obrovcu, a za Antona Josipa Rupnika iz Stranke zelenih je projekt Brijuni Rivijera ekološki i ekonomski neprihvatljiv.

Na kraju su vijećnici s 28 glasova za, dva protiv te jednim suzdržanim prihvatili pomirljiv zaključak predsjednika Skupštine da se informacija o projektu prihvaća, da je direktor poduzeća Brijuni Rivijera Veljko Ostojić obavezan podnijeti polugodišnje izvješće o radu te da se projekt može realizirati zasnovan isključivo na zajedničkim ulaganjima, pravu građenja i koncesijom odnosno zakupom kao modelom dokapitalizacije.

gradpula.com

Print Friendly, PDF & Email