NEWS

Osigurana sredstva za asistente u nastavi u osnovnim školama Poreča

skole
11.09.2020. 11:24; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Osigurana sredstva za asistente u nastavi u osnovnim školama Poreča

Osnovnoj školi Poreč i Osnovnoj školi Finida odobrena su sredstva za uključivanje pomoćnika u nastavi u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Radi se o projektu „Zajedno za inkluzivno obrazovanje“ , za koji su Udruzi Labin Zdravi grad odobrena su bespovratna sredstva za financiranje rada sedam pomoćnika u nastavi u iznosu od 301.000,00 kuna. Udruga je projekt prijavila zajedno s Gradom Labinom i Gradom Porečom kao partnerima te obrazovnim institucijama iz Labina i Poreča: OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, Centar „Liče Faraguna“ Labin, OŠ Poreč i OŠ Finida Poreč.

Istovremeno, udruzi Hoću-mogu Pazin odobrena su sredstva za projekt „Pomoćnici u nastavi za bolje sutra 5“ za financiranje rada osam pomoćnika u nastavi u iznosu od 336.000,00 kn. Udruga je projekt prijavila zajedno s Gradom Pazinom, Gradom Rovinjom i Gradom Umagom kao partnerima te obrazovnim institucijama iz tih gradova.

Na zajedničkom sastanku istarskih gradova Labin, Poreč, Pazin, Rovinj i Umag u srpnju izvršena je analiza učenika koji trebaju podršku pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2020/2021. Gradovi Pazin, Labin, Poreč, Rovinj i Umag te škole kojima su osnivači, partneri su na projektu Inkluzivne škole 5+ putem kojeg su osigurani pomoćnici u nastavi putem Europskog socijalnog fonda. Budući da sredstva iz projekta Inkluzivne škole 5+ nisu bila dostatna za financiranje novih učenika s teškoćama u razvoju kojima je potrebna podrška pomoćnika u nastavi, Grad Labin, Grad Poreč, Grad Rovinj, Grad Pazin i Grad Umag te Udruga Labin-Zdravi grad i Udruga Hoću-mogu Pazin su u cilju integracije djece s teškoćama u razvoju došli do zaključka da prijave projekt u partnerstvu, kako bi se i ove školske godine osigurala potrebna podrška pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Uz Gradove, na zajedničkom sastanku odlučeno je da partneri budu i obrazovne ustanove iz Labina, Poreča, Pazina, Rovinja i Umaga, a kojima su gradovi osnivači.

Pomoćnici u nastavi krenuli su s radom već prvog dana nastave 7. rujna, a ubrzo se očekuje i službeno potpisivanje ugovora o financiranju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Grad Poreč ima 14 pomoćnika u nastavi, a s novoodobrena 3 pomoćnika imat će ukupno 17 pomoćnika u nastavi, kao i Umag, što je najviše među prijavljenim gradovima.

Grad Labin u obrazovnim ustanovama kojima je osnivač ima trenutno 10 pomoćnika u nastavi te će sa novoodobrena 4 pomoćnika imati ukupno 14 pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2020./2021., Grad Pazin ima trenutno 11 pomoćnika u nastavi, a s odobrenim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja imat će još 2, odnosno ukupno 13 pomoćnika u nastavi, Grad Rovinj trenutno ima 11 pomoćnika u nastavi, a sada će imati ukupno 14, dok će Umag trenutnom broju od 14 pomoćnika pribrojiti još 3 te također imati 17 pomoćnika u nastavi.

Print Friendly, PDF & Email