NEWS

Orašar u produkciji umaškog Plesnog centra „Carlotta Grisi“ stiže u Umag, Poreč i Novigrad

30.11.2023. 00:21; ; Početna / Kultura / Orašar u produkciji umaškog Plesnog centra „Carlotta Grisi“ stiže u Umag, Poreč i Novigrad
Mirna Sporiš (autor Vladimir Spindler)

Klasična baletna bajka „Orašar“ u produkciji umaškog Plesnog centra „Carlotta Grisi“ u prosincu stiže u Umag, Poreč i Novigrad. U režiji i koreografiji prvakinje Baleta HNK-a Zagreb i baletne pedagoginje Mirne Sporiš, nastupit će više od 90 plesačica svih uzrasta, od četverogodišnjakinja do odraslih polaznica ovog centra te Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ „Vežica“ Rijeka, Udruge mladih „Urbana subkulturna baza – USB“ Poreč i Odjela klasičnog baleta “Carlotta Grisi” – Klasične plesne skupine Zajednice Talijana Vižinada. Gosti predstave su profesionalni baletni umjetnici iz HNK-a Zagreb. Za sve tri predstave ulaz je za publiku besplatan.

Intenzivne pripreme u plesnim dvoranama u Umagu, Poreču, Novigradu, Vižinadi i Rijeci su na vrhuncu, a odvijaju se posljednja tri mjeseca. Prvi zadatak Mirne Sporiš u Plesnom centru „Carlotta Grisi“ bio je upravo nastaviti tradiciju izvođenja Orašara Petra Iljiča Čajkovskog, koju je započeo Nicolae Vasc. Mirna ga je s uzbuđenjem prihvatila, jer ju je taj glazbeno-scenski prikaz obilježio kao balerinu. Njen diplomski rad na Akademiji dramskih umjetnosti, Odsjek za baletnu pedagogiju, naslovljen je “Orašar na sceni u Hrvatskoj od 1923. do danas”, a tijekom gotovo 40 godina rada otplesala je svaku ulogu u Orašaru, počevši od svog prvog nastupa u HNK-u Zagreb 1984. kad je polazila 2. razred baletne škole te je samo ulogu djevojčice Klare plesala 20 godina.

Publika će sad imati prigodu vidjeti kako nove generacije izvode jedan od najpoznatijih i najčarobnijih baleta na svijetu, u atmosferi Badnje večeri, mašte i snova, topline obiteljskog doma, ukrašene jelke, oživljenih igračaka, slatkiša i darova, kad dobro pobjeđuje zlo i u odraslima se bude nekadašnja djeca. Među marljivim i talentiranim plesačicama su i članice porečkog USB-a koje ističu da je za njih velika čast surađivati s Mirnom te uvijek s velikim nestrpljenjem iščekuju njene cjelogodišnje baletne radionice u svojoj udruzi.

Predstava je u Umagu na repertoaru u subotu, 16. prosinca, u Gradskom kazalištu „Antonio Coslovich“, u suradnji s gradskom ustanovom Festum. Slijedi, u nedjelju, 17. prosinca, izvedba u gradskom kazalištu u Poreču, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč na čijem su službenom web portalu već otvorene (i gotovo „rasprodane“) rezervacije za besplatne karte. Šećer na kraju je pred sam Božić, u subotu, 23. prosinca, u Centru za manifestacije i kulturu (CMIK) u Novigradu, u suradnji sa CMIK-om. Priredba u Umagu započinje u 19 sati, dok se za one u Poreču i Novigradu zastor diže u 18 sati.  

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email