NEWS

Dr. Sakoman u Poreču s mladima i roditeljima

ošp 20231116_120140
29.11.2023. 10:07; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Dr. Sakoman u Poreču s mladima i roditeljima

Program Mjeseca borbe protiv ovisnosti 2023. i ove godine je u Poreču obogatio prof. dr. sc. Slavko Sakoman svojim izvrsnim tribinama i predavanjima koje su bazirane na iznimnom iskustvu i znanju iz oblasti liječenja i prevencije ovisnosti o drogama. U organizaciji Zdravog grada Poreč dr. Sakoman je održao tribine za sve porečke osmaše u OŠ Poreč, OŠ Finida i TOŠ B. Parentin te tako otvorio MBO 16. i 17.11.2023.

Poučavao je mlade o štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti, poticao na odgovorno ponašanje te na formiranje jasnog stava kako je važno odrastati neovisan i slobodan od sredstava ovisnosti. 

Dr. Sakoman  je zadržao svoj uvijek živopisan i dinamičan nastup, spontan i mladima zanimljiv. Na mladima prihvatljiv način dr. Sakoman prenosi korisne informacije temeljene na  primjerima iz bogate liječničke prakse. Tema usmjerena slobodnom odrastanju  bez sredstava ovisnosti, koju dr. Sakoman obrađuje na svoj način vrlo primjeren mladima, iznimno je zaštitna za mlade Poreča.  Dr. Sakoman potiče mlade na otvorenu komunikaciju i mogućnost da mu postavljaju pitanja te se na njegovim tribinama uvijek odvija živa i dinamična komunikacija.  Nakon predavanja dr. Sakomana mladi Poreča iz godine u godinu ostaju prepuni dojmova i što je još važnije s upečatljivim i zaštitnim porukama dr. Sakomana koje im ostaju duboko urezane u pamćenje na putu odrastanja.

Neki od odgovora učenika u procjeni nakon predavanja:

  • „-Respesct, bilo je jako poučno, naučio sam puno, nadam se da će dolaziti češće.
  • -Dr. Sakoman sigurno i lijepo objašnjava jer zna o čemu priča.
  • -Predavanje je bilo zanimljivo i poučno jer nam je kroz primjere objasnio doživljaj i razlog nastajanja  ovisnosti.
  • -Jako pametan čovjek s puno znanja i iskustva koje je spreman podijeliti s drugima i spreman pomoći.
  • -Predavanje mi je pomoglo trenutno, a važno je i za budućnost jer sam saznala koliko su ovisnosti štetne.
  • -Predavanje mi je pomoglo da nikada ne taknem ni jedno sredstvo ovisnosti jer štete mom zdravlju.
  • -Hvala doktoru Sakomanu jer sam saznao dosta novih znanja o  ovisnostima i zato ih nikada neću koristiti.
  • -Puno sam naučio jer je dao puno primjera iz života pa je bilo lako razumjeti i pratiti.“

 

Prof. dr. sc. Slavko Sakoman je  16. 11. 2023. održao i interaktivno predavanje za roditelje učenika 7. i 8. razreda o  važnosti pružanja podrške zdravom rastu i razvoju djece kako bi odrasli odgovorni i slobodni od ovisnosti na temu Odrasti neovisan – kako se nositi s izazovima odgojnog djelovanja roditelja?

Dr. Sakoman kao iskusan liječnik, psihijatar smatra da uspješno roditeljstvo treba biti bazirano na   osjećaju roditelja da imaju utjecaj na ponašanje svoga djeteta te da na taj način roditelji utječu na razvoj djetetove savjesti. Naglasio je roditeljima kako upravo savjest tijekom odrastanja pomaže mladima u  donošenju odgovornih odluka. Istaknuo je važnost postavljanja granica u odgoju djece pri čemu se moć roditeljstva vidi u djetetovom poštivanju postavljenih granica .

Svojim ponašanjem roditelji trebaju biti uzor djetetu zbog kojeg će ih njihova djeca cijeniti, voljeti i uvažavati. Ljubav, sigurnost i dobri odnosi u obitelji su najvažniji za sreću u životu i vrlo su zaštitni za dijete. Dijete iz dobrog odnosa s roditeljima promišlja o roditeljskim savjetima i porukama, nastoji opravdati roditeljska očekivanja , a to ej za dijete zaštitno.

Tijekom svog izlaganja dr. Sakoman posebno je naglasio koliko djeca žele i trebaju stabilne, iskrene i stručne odrasle osobe s kojima mogu direktno kontaktirati i razgovarati o raznim temama važnim za zdravo odrastanje. Važno je da stabilni budu roditelji, da grade s djecom dobre odnose bazirane na poštovanju, a ukoliko su u nedoumici i teškoćama da traže pomoć stručnjaka.

Zdravi grad Poreč i OŠ Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email