Opet kobasice i trihinela

08.11.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Opet kobasice i trihinela

Broj oboljelih od trihinele raste. Tako je bilo i prije dvije godine kad ih se na kraju nabrojalo 150. Isto tako zaraženi proizvodi ( kobasice ) utvrđene su nakon dužeg vremena i to u Trstu gdje je isto bilo zaraženih. Nakon toga parazit je otkriven i u uzorcima koji su ispitivani u Hrvatskoj. Do jutros u Općoj bolnici Pula bilo je prijavljeno sedam osoba kod kojih se sumnjalo na trihinelu, a sa navodno istom sumnjom na slične simptome javila su se još dva građana. I u bolnici u Slavonskom Brodu hospitalizirana su četiri pacijenta sa simptomima na trihinelu. U tom gradu nalazi se i proizvođač kobasica kojima su se ,pretpostavlja se, zarazili spomenuti pacijenti.

I ovoga puta građani su se zarazili zbog povjerenja koje imaju u razne inspekcije koje bi trebale kontrolirati kvalitetu hrane , ali i ovoga puta su se prevarili. Kako se simptomi te bolesti javljaju nakon duže inkubacije obično se desi da se hrana od koje je potekla zaraza teško pronađe.

U Istarskoj županiji lani je pregledano preko 21 000 uzoraka svinjskog mesa ,što od građana koji su ih donosili nakon kolinja ,a što od većih klaoničkih kompleksa.

Print Friendly, PDF & Email