NEWS
VALFRESCO sredina

Općina Kaštelir-Labinci pročišćene vode koristi za zalijevanje poljoprivrednih nasada

2
27.07.2022. 20:07; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Općina Kaštelir-Labinci pročišćene vode koristi za zalijevanje poljoprivrednih nasada

U Istri je od 18.7.2022. na snazi restrikcija vode prvog stupnja koju svi poštujemo i maksimalno pazimo na potrošnju, dok istodobno tražimo alternativna rješenja. Mještani Općine Kaštelir-Labinci u ovoj situaciji imaju prednost što na našem području postoji uređaj za pročišćavanje otpadne vode s kojeg se može koristiti pročišćena voda, među ostalim, i za zalijevanje trajnih nasada.

Općina Kaštelir-Labinci tako je još je jednom dokazala da ima kvalitetno rješenje za održivo gospodarenje vodom, odnosno, vrlo bitan segment za očuvanje okoliša te ublažavanje posljedica klimatskih promjena. Otpadne vode se također mogu ponovno upotrijebiti u komunalne svrhe za održavanje, poput zalijevanja javnih zelenih površina, pranja ulica ili protupožarnu zaštitu.

– Vrlo smo ozbiljno shvatili prvi stupanj restrikcije vode u Istri i ulažemo velike napore kako bismo maksimalno doprinijeli štednji najvažnijeg resursa u čovječanstvu. Osim što svi štedimo na osobnoj razini, i kao lokalna zajednica smo došli do odličnog rješenja kroz koje koristimo pročišćene vode te na taj način našu poljoprivredu spašavamo od negativnih posljedica suše. Uvijek naglašavmo da se naše funkcioniranje treba temeljiti na održivom razvoju, a ovo je pravi primjer kako to provoditi u praksi – rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Uređaj je projektiran i izgrađen u razdoblju od 2014. do 2016. godine u okviru Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području. Građen je prema najnovijim tehnološkim  standardima, osobito u dijelu zbrinjavanja mulja koji nastaje taloženjem krutih čestica u otpadnim vodama. Vode su nakon pročišćavanja u ovom uređaju visoke kvalitete. Upravo je posljednja analiza otpadnih voda iz pročišćivača napravljena od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila iznimno dobru kvalitetu pročišćene vode, čime je omogućeno njezino korištenje i za potrebe punjenja pojilišta za životinje.

Također, ponovna uporaba pročišćenih voda isključivo biološkim putem još je jedan način na koji spašavamo poljoprivredne nasade od suše, i upravo je to jedan od čimbenika, temeljen na održivom razvoju, zahvaljujući kojem je Općina Kaštelir-Labinci ušla u mrežu najboljih svjetskih sela prema UNWTO-u.

default

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna