Ogledni primjer za ostatak Hrvatske

09.06.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Ogledni primjer za ostatak Hrvatske

U srijedu su u Lovačkom domu lokalnog društva »Zec« na Stanciji Kaligari potpisani novi ugovori o 10-godišnjem zakupu zajedničkih lovišta između istarskih lovačkih društava i Istarske županije, što će drugi put u 10 godina poslužiti kao ogledni primjer ostalim hrvatskim županijama i njihovim lovačkim društvima.

Predsjednik Izvršnog odbora županijskog Lovačkog saveza Gracijano Prekalj rekao je da je potpisivanje ovog ugovora iznimno važno za sve lovce, kojih je u Istri oko 4.000 organiziranih u 38 društava.

– Prvi smo u Hrvatskoj 1995. godine krenuli s idejom zajedničkih lovišta koja su društva dobila na gospodarenje od Istarske županije, pa smo i sada prva županija koja prema novim uvjetima produžuje te ugovore na sljedećih 10 godina. Trebalo je puno toga napraviti prije produživanja, ali na kraju smo dobili suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a ugovore je potpisalo i Državno odvjetništvo. To što je Županija odlučila produžiti ugovore znači da smo do sada bili dobri gospodari lovišta, a suradnja sa Županijom je bila odlična. Za sljedećih deset godina svako društvo preuzima obavezu gospodariti kvalitetno barem kao do sada, rekao je Prekalj.

Milan Antolović, resorni županijski pročelnik za poljoprivredu, objasnio je da kao osiguranje plaćanja zakupnine društva moraju izdati bjanko mjenice, ali ih Županija neće vezati za banku. Društva neće biti dodatno financijski opterećena zahvaljujući činjenici da su 1999. godine osnovali Lovački fond, koji je u njihovom vlasništvu.

Potpisivanju ugovora o zakupu lovišta prisustvovao je dožupan Marin Brkarić, i sam lovac, koji je pozdravio još jedan dovršen posao.

Nakon potpisivanja ugovora lovačka društva obavezna su u 90 dana izraditi lovno-gospodarske osnove, na koje ponovno Ministarstvo daje suglasnost, a u kojima stanje u lovištima i fond divljači moraju biti kvalitetno prikazani. Ozbiljniji posao upravljanja lovištima uvod je u standarde koji će morati biti ispunjeni nakon što Hrvatska postane članicom Europske unije

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email