NEWS

Održana svečana završna priredba Srednje škole Mate Balote Poreč

287338357_425254556274853_7821081847898545611_n
17.06.2022. 10:49; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Održana svečana završna priredba Srednje škole Mate Balote Poreč
U srijedu, 15. lipnja, nakon pandemijske stanke, napokon smo se okupili u ispunjenoj dvorani Pučko otvoreno učilište Poreč, da proslavimo uspješnu i kreativnu školsku godinu 2021./’22.
 
Započeli smo u lirskom tonu. Učenica Sena Ahmetović izvela je recitaciju pjesme Irene Vrkljan: Vrijeme ljubavi, s kojom je predstavljala školu na Županijskoj smotri učeničkoga stvaralaštva LiDraNo 2022. pod mentorstvom profesorice Anči Ritossa Blažević.
 
Ravnatelj Krešimir Bronić obratio se prisutnima te na pozornici uručio zahvalnice našim vrijednim učenicima, sudionicima državnih razina natjecanja.
Da su nam jezici jača strana, dokazali su naši učenici, sudionici na državnoj razini natjecanja iz njemačkog i, sada već tradicionalno, iz talijanskoga jezika.
 
Učenica Magdalena Glavaš, pod mentorstvom profesorice Patricije Baf Bratović, sudjelovala je na državnoj razini natjecanja u poznavanju njemačkoga jezika i osvojila izvrsno 3. mjesto.
Srednja škola Mate Balote, sada već tradicionalno, ima predstavnike na državnoj razini natjecanja u poznavanju talijanskoga jezika, a nerijetko čak i državne prvake.
 
Učenik Stiven Kocijančić osvojio je prvo mjesto na natjecanju iz talijanskoga jezika (mentorica Martina Benčić Martinčević), i kao državni prvak osvojio Oskara znanja s kojim se nedavno vratio iz Zagreba sa svečane dodjele. Naša je škola ove godine na državnome natjecanju iz talijanskoga jezika imala čak dva predstavnika. Uz Stivena, na državnoj razini natjecanja u poznavanju talijanskoga jezika, bila je i naša maturantica Tiziana Brčić (mentorica prof. Germide Minozzi) koja je osvojila broncu zlatnoga sjaja, izvrsno treće mjesto.
 
Biti pozvan na državnu razinu natjecanja iz matematike uopće nije mala stvar, a posebno je slatko osvojiti 3. mjesto i 2. nagradu za drugi rezultat u državi – to je naša Sonja Rajko, državna viceprvakinja u matematici, pod mentorstvim profesorice Đurđice Bonace.
 
Zahvalnice su primile i sudionice državne razine kviza Mreža čitanja, njih čak 12: Lara Stranić, Sena Ahmetović, Sara Brajković, Tea Purini, Leana Burilo, Žanamari Komšić, Lorena Bunčić, Rebeka Demarki Milanović, Lorena Kerin, Anja Papić, Laura Ritoša i Nora Klobas (pod mentorstvom prof. Mihaele Peruško).
 
U nastavku zabavnog dijela programa, posjetitelji su uživali u dramskoj izvedbi kazališta sjena, učenika 2. razreda opće gimnazije, polaznika izborne nastave Dramskoga odgoja, koja se provodi u našoj školi. Učenici su prikazali svoju verziju stare tinjanske legende o Juri Grandu, pod redateljskom palicom voditeljice izbornoga predmeta Dramskoga odgoja, profesorice Anči Ritossa Blažević.
 
EU projekt ekonomskoga usmjerenja naše škole uspješno je završen ove nastavne godine, a riječ je o projektu upoznavanja s radom institucija Europske unije, u sklopu kojeg su naši učenici ekonomskoga usmjerenja, pod vodstvom profesora Davora Bana, posjetili europsku prijestolnicu – Brisel.
 
Naši su agrotehničari ove godine započeli novi Erasmus+ projekt pod nazivom So is(s)t Europa/Europe is what it eats, u prijevodu, Europa je ono što jede. Ovo je projekt u kojemu sudjeluju svi razredi agrotehničara s partnerima iz Austrije, Češke, Njemačke i Italije, a voditeljice su projekta profesorice Mirela Marković, Margita Žiković, Marina Čanić i Orieta Milovan. Prva mobilnost odrađena je u svibnju, a učenici 1., 2. i 3. razreda boravili su u Austriji i Češkoj. Tijekom provedbe projekta učenici 5 europskih država zajedno će raditi, sporazumijevati se na 5 različitih jezika te otkrivati svoje sličnosti i različitosti, a pritom i učiti o kulturi, posebno o gastronomiji svake pojedine zemlje. Naši će učenici Istru predstaviti lokalnim jelima i poljoprivrednim proizvodima kao što su: istarska supa, maslinovo ulje, pršut i cukerančići.
 
Još nas je jedan cjelogodišnji projekt naše škole na poseban način povezao. Riječ je o projektu u sklopu „Zavičajne nastave“ koji naša škola provodi svake godine s drugom temom. Voditeljice su projekta profesorice Sanja Banko, Dunja Brence i Andrea Deković. Kad kažemo „povezao“, mislimo na povezivanje učenika unutar škole, na zajednički rad, druženje, učenje o prošlosti našega kraja na jedan drugačiji način. Ove je godine to bio projekt pod nazivom „Đins i kafe – ča smo sve švercali priko granice“. Naši su se učenici vrlo uspješno predstavili na Festivalu zavičajnosti u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Antuna Štifanića.
Uvijek je zanimljivo pogledati unatrag i vidjeti što smo postigli. Posebno veseli prisjećanje na velike uspjehe, zajednički rad i rezultate kojima se s ponosom možemo pohvaliti. Tako je i rad dramske družine „Kratki rez“ na njihovoj dramskoj izvedbi „Žlice“ bio izazov i zadovoljstvo.
 
Nakon dvije pandemijske godine i on-line kazališta, jedva smo dočekali izaći pred našu vjernu publiku s novom dramskom izvedbom. Izvedbu su osmislili i uobličili članovi družine, a naše su glumice pokazale koliko se mogu približiti profesionalnoj izvedbi upravo svojim oduševljenim pristupom dramskom radu. Sena Ahmetović, Magdalena Trogrlić i Ela Caruzzi izvele su dramsku predstavu „Žlice“, prema tekstu i režiji profesora Ivana Čupića.
 
Naravno, bilo je tu još puno, puno rada. Cijeli niz uspjeha na županijskim natjecanjima, nagrada i pohvala na literarnim natječajima, sajam vježbeničkih tvrtki naše škole, predstavljanje na festivalu strukovnih zanimanja, sudjelovanje na izložbi „Šareni trijem“ u Puli, prvi PUB-kviz u našoj školi s temom hrvatske knjige, Dan otvorenih vrata škole koji smo, također, nedavno proveli uživo.
 
Iza nas su i maturalac te maturalna zabava koje smo ove godine uspješno organizirali, nakon izolacijskih sušnih godina. Tako da će ovogodišnji maturanti imati što ponijeti kao popudbinu, u sjećanje na svoje srednjoškolske dane.
 
Za kraj, srce nam je ispunjeno, jer znamo da imamo silno bogatstvo raznolikosti, talenta, truda i rezultata. Hvala svima koji su bili u mogućnosti doći i podržati nas u porečko kino te posebna zahvala ekipi iz POUP-a, koja nas je i ove godine velikodušno udomila, pomogla nam u stvaranju programa, u predivnom ambijentu porečkog kulturnog centra. Vidimo se dogodine!
 
⚘️🎭
SŠ MATE BALOTE

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email