NEWS

Održana sjednica Kriznog stožera Istarske županije za Koronavirus

IMG_4399
24.02.2020. 18:25; ; Početna / Obavijesti / Održana sjednica Kriznog stožera Istarske županije za Koronavirus

Iako u Hrvatskoj nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, obzirom na njegovu pojavu u susjednoj Italiji, danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, održana Izvanredna sjednica Kriznog stožera Istarske županije za Koronavirus (COVID-19). Kako je naglašeno na sjednici, prema uputi Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od danas – 24. veljače, područja zaražena epidemijom novog koronavirusa su Kina, Južna Koreja te pokrajine Lombardia i Veneto, u Italiji. S navedenim danom stupaju na snagu sljedeće protuepidemijske mjere:

  1. Osobe koje dolaze iz tih područja, a zdrave su, stavljaju se pod zdravstveni nadzor koji uključuje 14-dnevni aktivni nadzor u samoizolaciji u vlastitom domu. Osoba prati svoje zdravstveno stanje na prisutnost simptoma bolesti uzrokovane novim koronavirusom (COVID -19) tijekom 14 dana od zadnje izloženosti i javlja se svakodnevno epidemiologu i ne izlazi iz kuće. Ako je kroz tih 14 dana osoba ostala zdrava, nadzor s time završava. Ako osoba tijekom 14-dnevnog zdravstvenog nadzora razvije simptome bolesti sumnjive na koronavirus infekciju (nagli početak sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratki dah) treba se javiti nadležnom epidemiologu, koji će organizirati daljnje postupanje.

Svi kontakti osoba koje su podvrgnute zdravstvenom nadzoru (npr. obitelj, prijatelji) mogu se kretati bez ograničenja (škola, posao i sl.).

  1. Za osobe koje u Hrvatsku dolaze turistički ili poslovno na kratkotrajni boravak, kod kojih nije moguće provesti samoizolaciju, kretanje neće biti ograničeno sve dok nemaju simptome bolesti. Temeljem rješenja graničnog sanitarnog inspektora, bit će obavezni svakodnevno javljati nadležnom epidemiologu svoje zdravstveno stanje, a pri eventualnoj pojavi prvih simptoma respiratorne bolesti, trebaju ostati u smještaju bez doticaja s drugim putnicima/kolegama i nazvati nadležnog epidemiologa koji će organizirati daljnje postupanje.
  1. Osobe koje su 24. veljače 2020. godine stavljene pod zdravstveni nadzor, a vratile su se iz regija Lombardia i Veneto prethodnih dana, ne moraju više provoditi zdravstveni nadzor te se mogu sutra vratiti u škole i na posao.
  1. Do daljnjega ne preporučamo stanovništvu putovanja u navedena rizična područja.

Navedene mjere će se dalje ažurirati u skladu s novim spoznajama o prijenosu i suzbijanju infekcije novim koronavirusom (COVID-19), a sve informacije bit će dostupne na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Valja napomenuti i kako, sukladno navedenim uputama, učenici i profesori Gimnazije Pula, koji su se vratili s putovanja iz Italije, od sutra se vraćaju normalnim aktivnostima, odnosno ne moraju provoditi samoizolaciju.

            Krizni stožer Istarske županije aktivno će pratiti situaciju i poduzimati sve mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti, a sve u koordinaciji i prema preporukama nadležnih institucija, prvenstveno Kriznog stožera pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske. Također, sve nadležne službe u stalnom su kontaktu, dobro organizirane i koordinirane, te educirane u slučaju mogućih zaraza koronavirusom. U Općoj bolnici Pula osiguran je dio Odjela za infektologiju za moguće pacijente s  koronavirusom.

            Sjednici Kriznog stožera Istarske županije prisustvovali su: zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, načelnik PU Istarske Božo Kirin, zapovjednik Vatrogasne zajednice IŽ i načelnik Stožera civilne zaštite IŽ Dino Kozlevac, ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov, te predstavnici OB Pula, te Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

 

ISTARSKA ŽUPANIJA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email